Vesti

0

Brnabić: Region frustriran u odnosu na EU

Autor: IG

Izvor: Beta

Brnabić: Region frustriran u odnosu na EU

Izvor: Beta/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas posle samita lidera Zapadnog Balkana u Beču da je ceo region frustriran u odnosu na EU jer postoje članice koje su apsolutno protiv proširenja iako se deklarativno zalažu za to.

"Onda šta god vi uradite, nikad nije dovoljno... Mislim da je to politička igra koja će biti kontraproduktivna jer će se ljudi koje stalno kritikujete u jednom trneutku umoriti", rekla je Brnabić novinarima u Beču.

Govoreći o sastanku Brnabić je rekla da je bilo "izazovno reći ili čuti nešto novo" na trećem sastanku o Zapadnom Balkanu i regionalnoj saradnji u poslednjih osam dana.

Ona je rekla da u regionu uvek postoje izazovi i otvrena pitanja opterećena prošlošću i sadašnjošću ali da se mora naći način da se to prevazidje.

"Moramo naći način da to prevazidjemo i da radimo zajedno jer veliki deo našeg oporavka posle korone zavisi i od regiona koji je posle EU naše najveće i navažnije tržište", dodala je.

Rekla je da se Srbija "trudi da bude konstruktivna i da dolazi na sve sastanke, koliko god to zahtevalo vremena i energije, kao partner koji želi drugačiju budućnost regiona".

Brnabić je zahvalila austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu što je organizovao samit dodajući da su "i on i Austrija uvek bili posevećeni regionalnoj saradnji i stabilnosti".

"Bila sam ponosna pošto je kancelar Kurc rekao sve najlepše stvari o Srbiji", dodala je i rekla da se čini da "Srbija uživa drugačiji ugled u svetu nego što je to bilo pre samo nekoliko godina".

Na samitu su učestvovali premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Zdravko Krivokapić i Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i albanska ministarka infrastrukture i energetike Beljinda Baluku, kao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

 

U Beču nije usvojena zajednička deklaracija

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da danas na samitu lidera Zapadnog Balkana u Beču nije postignuta saglasnost o zajedničkoj deklaraciji.

Odgovarajući na pitanja novinara, Brnabić je rekla da zajedničke deklaracije sa sastanka nema, nažalost, i da je prihvaćena deklaracija austrijskog kancelara Sebastijana Kurca koji jen bio domaćin skupa i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prenela je Vlada Srbije.

"Do poslednjeg trenutka smo se trudili da nadjemo kompromis, Srbija je pristala na mnoge stvari, bila sam i 'na ivici noža' za neke stvari kako bismo pokazali konstruktivnost. Na neke stvari sam pristala tek kada je Kurc zamolio da prihvatimo, ali je nekako na kraju (premijer Kosova Aljbin) Kurti skinuo tu deklaraciju sa stola", rekla je Brnabić.

Na samitu čiji je domaćin bio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, učestvovali su premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Zdravko Krivokapić i Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i albanska ministarka infrastrukture i energetike Beljinda Baluku, kao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR