Gradovi

Trebinje ima sve preduslove da postane zdravstveni centar

Trebinje ima sve preduslove da postane zdravstveni centar
Foto: N.N. | Trebinje ima sve preduslove da postane zdravstveni centar

TREBINJE - Trebinje ima sve preduslove da postane poželjna destinacija, ne samo u turizmu, već i kada je u pitanju zdravstvo, jer je opredijeljeno da izgradi vrhunski zdravstveni centar, da ulaže u osposobljavanje sopstvenih kadrova, te da ovdje dovodi vrhunske stručnjake, a korak ka tome ostvarenju predstalja i Kongres 34. Ogranka Američkog koledža kardiologa – za Srbiju i Republiku Srpsku.

Ovo je istaknuto na otvaranju ovog kongresa u Trebinju koji je okupio oko 250 eksperata kardiologije iz Srpske i Srbije i kojima će u sedam tematskih cjelina, kroz praktične prikaze i poredbenu analizu, biti predstavljene najaktuelnije preporuke ključnih strukovnih evropskih i američkih udruženja u ovoj grani medicine. 

Predsjedavajući guverner ogranka prof. dr Branko Beleslin kazao je da je, uz saradnju kardiologa Srpske i Srbije pod okriljem Američkog koledža kardiologa,  orginalna struktura naučnih sadržaja upravo jedna od ideja koja uobličava rad ovog društva od samog osnivanja.

"Značaj ovakvih skupova je veći tim prije što su kardiovaskularne bolesti i dalje glavni uzrok smrtnosti u cijelom svijetu, pa i kod nas", podsjeća prof. dr Tamara Kovačević-Preradović, predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske.

"U tom smislu kongres će se baviti preporukama ključnih strukovnih udruženja u svijetu, a koje se odnose na načine liječenja pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, poremećajima srčanog ritma, urođenim srčanim manama i srčanom slabosti“, napomenula je ona.

Nezaobilazna tema skupa će, kako je rekao Dragan Danelišen, sekretar Odjeljenja medicinskih nauka u Akademiji nauka i umjetnosti RS, biti i još aktuelni kovid-19 i aspekti ove bolesti koji se odnose na kardiovaskularne komplikacije, a akademik Vladimir Kanjuh, predsjednik Odbora za kardiovaskularnu patologiju SANU, podsjetio je da je zbog korone i Trebinje ostalo i bez uglednog kardiologa primarijusa dr Zorana Paovice, pa je dio programa otvaranja ovog skupa bio i komemorativnog karaktera.

“Pandemija virusa korona posebno je istakla značaj kontinuiranog ulaganja u zdravstveni sektor, tako da smo mi u gradskoj upravi u tom smislu opredijeljeni da maksimalno ulažemo u zdravstvo”, kazao je na otvaranju gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, napominjući da je ovaj grad opredijeljen da izgradi novi zdravstveni centar sa stambenom zgradom za ljekare, da ulaže u novi kadar i da vrhunskim stručnjacima ponudi da dođu u Trebinje, da ovdje žive i rade.

Skupu su prusustvovali i eminnetni svjetski stručnjaci iz oblasti medicine koji karijeru grade u svjetskim klinikama, poput beogradskog profesora, akademika Predraga Peška koji je kratko podsjetio na ostala brojna poznata imena iz svijeta medicine, a porijeklom su iz Trebinja.

Kongres organizuje Ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku, 34. u svijetu a 6. u Evropi, u saradnji sa udruženjima kardiologa Srbije i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije