Ex -Yu

Mandić: Usvajanje Rezolucije istorijska sramota i tragedija

Mandić: Usvajanje Rezolucije istorijska sramota i tragedija
Foto: Tanjug/Arhiva | Mandić: Usvajanje rezolucije istorijska sramota i tragedija

PODGORICA - Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je da se "u Srebrenici desio zločin, a ne genocid i naglasio da je istorijska tragedija i sramota da su predsjednik parlamenta Crne Gore Aleksa Bečić, premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik vlade Dritan Abazović i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović proglasili Srbe za genocidan narod".

"Ovakvu rezoluciju /o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici/, sramotnu i neodgovornu, nije usvojio ni parlament u BiH", rekao je Mandić i dodao da će je koristiti svi neprijatelji Srba u regionu.

On je rekao da je danas imao i telefonski razgovor sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je, kako kaže, ogorčen zbog odluke parlamenta da usvoji Rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

Mandić je rekao da se odnos snaga u Crnoj Gori vratio na nivo prije 30. avgusta, te da su jučerašnjim glasanjem Srbi proglašeni genocidnim narodom, kao i da su odnosi sa Srbijom razoreni.

On je na konferenciji za novinare u Podgorici rekao da nije vjerovao da će dio vlasti učiniti nešto gore u odnosu na ono što je Milo Đukanović uradio kada je priznao Kosovo i naglasio da su mu iz Crkve rekli da Krivokapić nema više njihovu podršku.

"Niko nije vjerovao da možemo da se suočimo sa ovakvom izdajom, sa ovakvom podlošću, ali izgleda da je to cijena demokratije", naveo je Mandić.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da su Bečić, Abazović i Đukanović izglasali najsramniju i najizdajničkiju odluku protiv srpskog naroda.

Knežević ističe da se Milo Đukanović sinoć "vratio" kroz Rezoluciju, a pitanje je da li je i odlazio, imajući u vidu poteze Zdravka Krivokapića.

Skupština Crne Gore izglasala je sinoć Rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici. Za usvajanje Rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva "da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i da je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka".

Tekst rezolucije predvidio je i da 11. jul bude proglašen Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije