Privreda

U Trebinju sve veći interes za vlastiti biznis

U Trebinju sve veći interes za vlastiti biznis
Foto: N.N. | U Trebinju sve veći interes za vlastiti biznis

TREBINJE - U Trebinju će u narednih mjesec dana zaposlenje naći 87 nezaposlenih lica, zahvaljujući programima zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2021. godini, programu podrške zapošljavanju u privredi putem isplate uplaćenih poreza i doprinosa, te programu sufinansiranja boračkih kategorija “Zajedno do posla”.

Lica kojima su odobrena sredstva za zapošljavanje, kao i poslodavci kojim će se sufinansirati primanje novih radnika, potpisali su u Gradskoj upravi u Trebinju i zvanične ugovore o realizaciji ovih projekata, koje će podržati lokalna zajednica i Vlada RS.

“Grad Trebinje je ranije potpisao sporazum sa Zavodom zapošljavanja RS o realizaciji ovih projekata i ovo nije prvi zajednički posao ovakve vrste, u kome se, moram da kažem, sve više ljudi prijavljuje za ovakve podrške, odnosno, odvažuju se da pokrenu samostalan biznis, znajući da će imati podršku uže i šire zajednice”, kazao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Izražavajući nadu da pandemija korona virus polako prelazi u prošlost, on je istakao da bi to značilo i poboljšanje privrede i otvaranje novih radnih mjesta.

Potpisivanju je prisustvovao i direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić, napominjući da su, osim Trebinja, predviđena i zapošljavanja nezaposlenih iz Ljubinja i Bileće, te da je za ove tri lokalne zajednice izdvojeno ukupno oko dva miliona maraka, od čega će, osim 87 lica iz Trebinja, u Bileći biti zaposleno 115 nezaposlenih, a u Ljubinju 57.

“Zadovoljni smo i zainteresovanošću i realizacijom ovih projekata, o čemu najbolje gvori podatak da smo, sa prvobitni planiranih 300 demobilisanih boraca, projekat proširili na zapošljavanje 1.300 lica iz boračkih kategorija, za koje je Vlada obezbijedila srestva”, kazao je Vujičić, dodajući da su osim demobilisanih boraca u projekat bili uključeni privrednici kojim će se subvencionisati otvaranje novih radnih mjesta.

Željko Škrivan, demobilisani borac prve kategorije, potpisao je ugovor za 10.000 maraka koje će mu biti dodijeljene za pokretanje samostalnog biznisa.

“Nadao sam se nakon okončanja rata nekom stalnom zaposlenju, ali sam usput uvijek nešto radio, s obzriom da sam automehaničar, tako da sam sada odlučio da uzmem ovaj podsticaj i da uđem u vlastiti biznis, nadajući se da ću uspjeti u ovakvom samozapošljavanju”, kazao je Škrivan nakon potpisanog ugovora. 

Od 87 potpisanih ugovora, njih 16 otpada na samozapošljavanje boračkih kategorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije