Dostupni linkovi

Vučić sa Gruškom: U Briselu smo se borili za politički kompromis


Aleksandar Vučić i Oleg Gruško u Beogradu 18. juna 2021.
Aleksandar Vučić i Oleg Gruško u Beogradu 18. juna 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je zameniku šefa ruske diplomatije kako je srpska delegacija u briselskom dijalogu sa Kosovom pre tri dana imala težak dan, ali da je čvrsto zastupala državne i nacionalne interese boreći se za politički kompromis.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) su u Briselu 15. juna na prvom susretu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova samo izneli stavove i očekivanja dve strane, a dogovoreno je jedino da će naredni susret biti u julu mesecu.

Vučić je o briselskom dijalogu sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Olegom Gruškom razgovarao u petak (18. juna) u Beogradu, gde je ruski zvaničnik u dvodnevnoj poseti.

Vučić i Gruško razgovarali su i o situaciji u regionu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije, a Vučić je rekao da je svaka poseta ruskih zvaničnika Beogradu potvrda visokog stepena razumevanja i saradnje Srbije i Rusije.

Gruško je, kao najbliži saradnik ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, izneo uveravanja o unapređenju bliske saradnje dveju zemalja, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Ivica Dačić i Aleksandar Gruško na sastanku u Beogradu, 18. juna
Ivica Dačić i Aleksandar Gruško na sastanku u Beogradu, 18. juna

Aleksandar Gruško susreo se i sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem koji je nedavno bio u zvaničnoj poseti Moskvi.

Dačić i Gruško su naveli da treba iskoristi “dobre političke odnose i za dalje unapređenje i jačanje ekonomske saradnje” i istakli da je jedan od primera i saradnja u proizvodnji ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji.

Najavljen je i sastanak Gruška sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Srbija i Rusija imaju bliske odnose, uprkos apelima Evropske unije da uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom. Rusija u međunarodnim institucijama blokira članstvo Kosova, a zauzvrat Srbija odbija da uvede sankcije Moskvi.

XS
SM
MD
LG