Himna kao "gol više" 1Foto: EPA P. GARCIA

Posledice fizički najnapornije sezone koja je za nama, vidljive su iz dana u dan na Evropskom prvenstvu.

Skraćeno vreme za odmor prošlog leta, kovid u mnogim ekipama, i standardni broj utakmica učinili su da ima više povreda koje su klasični odgovor organizma na preopterećenost.

Ali i na smanjenu eksplozivnost i motiv kod mnogih.

Može se reći da se žar koji je bio uobičajen vidi najviše kod igrača koji ovde traže šansu za nove, jake ugovore, kod većine to nije slučaj.

Da će Italija pobediti ubedljivo videlo se pre početka utakmice, po tome kako su i igrači i publika otpevali himnu „Fratelo di Italia“.

Videla se ogromna želja, i na terenu i na tribinama, da ovaj tim „azura“ napravi korak ili nekoliko više od mnogih prethodnih generacija.

Osim toga što imaju zaista dobro ukomponovan tim, i što igraju odlično, ta prednost domaćeg terena je veliki vetar u leđa, posebno u ovom formatu gde su utakmice razbacane i zbog epidemije samo nekoliko ekipa ima veću podršku navijača.

Italijani su se ozbiljno kandidovali za najuži krug favorita za osvajanje titule.

Tu su i Francuzi o kojima se pričalo da igraju napadački fudbal, a Nemce su dobili pre svega granitnom odbranom.

Po onoj priči da napad dobija utakmice, a odbrana donosi titule. I ta jedna utakmica bila je dovoljna da se mogu proglasiti za favorite, uz sve što smo od njih videli u poslednje vreme.

Iako se kod Nemaca vidi neki „prelazni period“, završava se era selektora Leva, ima tu i dosta igrača kojima je ovo oproštaj od reprezentacije.

Humels i Miler su vraćeni u selekciju, ali to nisu više oni igrači od pre.

Kod njih je uvek moguće da se uzdignu, ali će to sa ovim sastavom ići prilično teško.

Favoriti ostaju i Belgijanci, uz hendikep da nemaju kao Italijani i Francuzi to istorijsko iskustvo igranja završnica velikih takmičenja po 50 i više godina.

„Turnirski“ fudbal ima mnogo svojih specifičnosti, a oni su u tome vrhunski.

Format takmičenja je preširok i razvodnjen, u prvom delu ispada samo osam ekipa i svi željno čekamo tu drugu fazu.

Mnogima nije poznato da će 60 odsto zarade na ovom prvenstvu UEFA preusmeriti u takozvani Fond solidarnosti iz kojeg će se pomoći manje bogatim zemljama, za intrastrukturu i slične stvari, a među tim zemljama je i Srbija.

Pa ako je ponekad i dosadno, makar će biti korisno.

Autor je fudbalski trener

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari