18. jun  2021. 13.44  | Izvor: Tanjug

Obnovljen prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, uloženo 3,2 miliona evra

OBRENOVAC -

Prihvatni centar u Obrenovcu dobio je rekonstruisane zgrade namenjene smeštaju tražilaca azila, porodicama sa decom.

Projekat je finansiran najvećim delom zahvaljujući Evropskoj uniji, ukupne je vrednosti 3,2 miliona evra, od kojih je 230.000 uložila Srbija.

U bivšem vojnom objektu "Bora Marković", u kojem je trenutno 428 migranata, obnovljene su prostorije za kontrolu, kuhinja, dve toplotne podstanice, obrazovni centar, biblioteka...

migranti

Svečanom otvaranju obnovljenog kompleksa prihvatnog centra u Obrenovcu prisustvovala je između ostalih evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, koja je rekla da je važno pokazati na delu kako funkcioniše podrška EU Srbiji, uz naglasak da treba smanjiti ilegalni ulaz, a unaprediti legalne načine ulaska u EU.

Ona kaže da u EU svake godine dođe oko 3 miliona migranata, a oko milion i po napusti EU, čime, prema njenim rečima, EU raste zahvaljujući migracijama.

"Zato one treba da budu legalne i uređene", poručila je Johanson na skupu, ističući da se Srbija pokazala jednim od pouzdanih partnera u tom procesu.

Komesar za izbeglice i migracije Vlade Srbije Vladimir Cucić naveo je da je proces migracija složeno pitanje na kojem je neophodno raditi u narednim godinama.

U Srbiji u ovom momentu ima više od 4.000 migranata, a kako je istakla komesarka Johanson naša zemlja je na dobrom putu da se unapredi proces migracija.

Srodne vesti