Bića dubokog mraka - žive i do 100 godina

Ove vrste žive u tekućim vodama i u jezerima kraškog tipa i ne napuštaju svojevoljno ta staništa.

Život

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2021.

15:35

Bića dubokog mraka - žive i do 100 godina
Foto: Shutterstock/lucacavallari

Žive u potpunom mraku, daleko od ljudi. Iako nikada voljno ne napuštaju večiti mrak pećina, u proleće i u jesen ljudi ih povremeno nalaze i na površini, jer ih izbace jaka vrela kad nadođu podzemne vode usled bujnih kiša i topljenja snega.

Istraživanja koja se sprovode nad ovim životinjama ih ne ugrožavaju, a naučnicima daju korisne informacije o ovoj vrsti.

Reč je o malim vodozemcima - čovečjim ribicama. Najveći od njih dugački su svega 25 centimetara, a teški 150 grama. Koža im je bleda, ružičasto-bele boje. Lobanja im je uska i izdužena, a na glavi imaju male, zakržljale oči prekrivene slojem kože.

Na vratu se nalazi par škrga crvene boje koje zadržavaju tokom celog života. Imaju kratke ekstremitete sa samo dva prsta na zadnjim udovima i tri prsta na prednjim udovima.
Foto: Profimedia/Xinhua/Luka Dakskobler
Proces reprodukcije ne zavisi od godišnjeg doba, a odrasle jedinke se grupišu u pukotinama ili, pak, ispod stena.

Mužjaci, u vreme parenja, uspostavljaju teritorije koje brane od konkurentnih mužjaka. Jednom kada ženka uđe u određenu teritoriju mužjaka, počinje ritualno udvaranje. Nakon toga, ženka odlazi s njegove teritorije i polaže jaja. Ovaj proces se ponavlja 25 dana, te ženka, ukupno, položi više od 70 jaja.

Kao i ostali podzemni organizmi, slabo su aktivne životinje i imaju nižu stopu metaboličke potrošnje.

U razdoblju dugog gladovanja, koriste zalihe koje su sačuvali u telu.
Foto: Profimedia/Xinhua/Luka Dakskobler
Koliko je poznato, ne predstavljaju izvor hrane drugim vrstama i mogu živeti od 60 do čak 100 godina. Smatraju se za vodozemce s najdužim životnim vekom.

Ova vrsta životinja svoj proces disanja obavlja preko škrga i kože, a u hipoksičnim uslovima diše plućima.

Za sada je dokazano da u specifičnim uslovima može preživeti od 18 do 96 meseci bez bilo kakvih indikacija bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: