Aglio e olio – testenina u aromatizovanom ulju, idealna za one koji poste

Cooking 18. jun 202112:51 4 komentara
špagete, testenina, italija
Shutterstock

Aglio e olio tradicionalno je italijansko jelo na bazi testenine čije ime doslovce označava njegove glavne sastojke – beli luk i maslinovo ulje. Ukus mu zaokružuje čili papričica čije semenke možete izvaditi pre stavljanja u jelo, ako niste ljubitelji ekstraljute hrane.

Aglio e olio prvi put se spominje u kuvaru „Cucina Teorico-Practica“ autora Ipolita Kavalkantija iz 1837. godine, a potiče iz središnje italijanske regije Lacio. Danas je popularno u celoj Italiji, ali i ostatku sveta. Povrh svega, reč je o testenini koja se vrlo lako priprema, od sastojka koje verovatno već imate u svom špajzu.

Sastojci za četiri osobe:

– 400 g sušenih špageta
– 200 ml maslinovog ulja
– 4 češnja belog luka
– jedna čili papričica
– so i biber

– sveži peršin za ukrašavanje

Priprema:

Skuvajte špagete al dente u vrućoj posoljenoj vodi. Za to vreme zagrejte ulje na šporetu na laganoj temperaturi, dodajte naseckani beli i čili papričicu. Ako nemate čili papričicu pri ruci, poslužiti se možete i s malo čilija u prahu.

Termički obrađujte začine sve dok beli luk ne dobije zlatnožutu boju. Važno je da sve zajedno dinstate na vrlo laganoj temperaturi, da ne zagori. Kad je testenina gotova, kuhinjskim hvataljkama prebacite je u aromatizirano ulje. Sve dobro promešajte i posolite i pobiberite po želji.

Na kraju dodajte malo sveže naseckanog peršuna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare