POTOP NA KRIMU: Za 6 sati palo kiše koliko za mesec dana! Bujica nosi automobile, sve je pod vodom! Poslata i Crnomorska flota
Foto: Youtube/Радіо Свобода Україна/Tetova news

putevi uništeni

POTOP NA KRIMU: Za 6 sati palo kiše koliko za mesec dana! Bujica nosi automobile, sve je pod vodom! Poslata i Crnomorska flota

Planeta -

Na Jalti je za šest sati palo kiše koliko u normalnim okolnostima padne za mesec dan, saopštili su u krimskom Hidrometeorološkom centru. Situacija je teška, a šefica lokalne administracije Janjina Pavlenko potražila je pomoć i od komandanta Crnomorske flote.

Kako se navodi, od ponoći do šest ujutro palo je 42 milimetra kiše, a u nekim oblastima i 84, dok je mesečna norma 72 milimetra.

Manje reke su se izlile iz korita i teku po ulicama, a voda preti da ugrozi i elektroenergetski sistem.

Šefica lokalne administracije Janjina Pavlenko je rekla da bi moglo da dođe do nestanka struje i pozvala građane da bez preke potrebe ne izlaze iz domova.

1 / 6 Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Proglašena je vanredna situacija i u nekim oblastima je u toku evakuacija ljudi. Oni će biti smešteni u hotelima i odmaralištima, i biće im obezbeđena tri obroka dnevno. Stručnjaci će pristupiti proceni štete.

Zbog nevremena koje je prethodno pogodilo istok Krima potopljeno je 300 domova. Kerč je takođe teško pogođen.

Uvedena je vanredna situacija. Usled obilnih padavina na Krimu je poplavljeno najmanje pet opština.

Skoro 1.400 ljudi evakuisano je iz poplavljenih područja na Krimu, saopštilo je danas Odeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova za Krim.

Među evakuisanima je 238 dece.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track