18. jun  2021. 08.52  →  14.32 | Izvor: Tanjug

U Skupštini CG više ne postoji parlamentarna većina: DF za formiranje nove vlade ili prelazne vlade i nove izbore

PODGORICA -

U Crnoj Gori je na delu velika izdaja i u ovom trenutku u zemlji je i kriza vlade i kriza parlamenta, izjavio je danas jedan od lidera najuticajnijeg vladajućeg Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji kao mogućnost izlaska iz trenutne situacije vidi ili formiranje nove vlade ili prelazne vlade i nove izbore.

Nakon sinoćnjeg izglasavanja rezolucije o Srebrenici i nepoverenja ministru pravde Vladimiru Leposaviću, Mandić za Tanjug kaže da će Demokratski front tražiti novi koalicioni dogovor, novog premijera ili nove izbore.

Pojašnjavajući najavu poslanika Slavena Radunovića da će DF bojkotovati nadalje parlament, Mandić kaže da u Skupštini Crne Gore više ne postoji parlamentarna većina.

Sada je, kaže, potrebno resetovati odnose na dan nakon prošlogodišnjih parlamentarniih izbora, odnosno dan posle 30. avgusta.

skupstina, crne, gore, zdravko, krivokapic

Istakao je da Zdravko Krivokapić, lider Demokrata Aleksa Bečić i URA Dritan Abazović sada prave dogovore sa Milom Đukanovićem i njegovim DPS-om, čiji je trodecenijski režim poražen na tim izborima i to na, kako je rekao, temama koje duboko dele Crnu Goru.

"Rezoluciju o Srebrenici kakva je sinoć izglasana u crnogorskom parlamentu nema ni Bosna i Hercegovina, ona je na štetu srpskog naroda i Republike Srpske", kaže Mandić.

Demokratski front, dodao je, pozvao je koalicione patnere na resetovanje odnosa i novi dogovor za novu većinu.

"Ako ne budemo to mogli da učinimo, onda ćemo formirati prelaznu vladu, prilagoditi izborno zakonodavstvo i sprovesti popis stanovništva, a potom i nove izbore", rekao je Mandić za Tanjug.

Posle svega, kaže, jasno je, zašto Krivokapić nije hteo da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

mandic

Od tada, ističe, premijer nema podršku Demokratskog fronta.

Lično se, ističe, zalaže za novu vladu bez Krivokapića, kako bi, kako kaže, vratili poverenje narodu.

Podsetio je da su koalicione stranke nakon izbora postigle čvrst dogovor da niko neće sarađivati da DPS-om.

"Mi smo tada rekli da DPS treba da bude demontiran, njen predsednik smenjen sa mesta predsednika Crne Gore, da bude uklonjena duboka država koju personifikuje DPS ", rekao je Mandić.

Istakao je da se tada nije moglo ni pretpostavljali da će premijer Zdravko Krivokapić očigledno napraviti neke tajne dilove sa DPS-om, pretpostavlja, kaže, u nekim stranim ambasadama, što je "velika izdaja".

Krivokapić je, istakao je, krenuo putem bez povratka.

Krivokapić optužio DF za izdaju i saradnju sa DPS

Premijer Crne Gore ponovo je danas optužio najuticajniji deo vladajuće koalicije, Demokratski front, da zajedno sa DPS-om Mila Đukanovića ruši aktuelnu vladu i tvrdi da je taj savez odlukom da bojkotuje rad parlamenta i javno postao deo parlamentarne većine sa tom partijom.

"Dužan sam da građanima Crne Gore saopštim punu istinu o onome što se događalo i događa iza kulisa napada Demokratskog fronta na Vladu Crne Gore: Demokratski front zajedno sa Demokratskom partijom socijalista i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje vlade i Skupštine Crne Gore, a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora", napisao je Krivokapić na Tviteru.

Krivokapić, na čiji je zahtev opozvan ministar pravde Vladimira Leposavića zbog negiranja "genocid u Srebrenici, a skupština na predlog Bošnjačke stranke usvojila rezoluciju o Srebrenici, poručio je građanima da će svi iz Vlade i Parlamentarne većine koje DF optužuje danas za izdaju, spremni da pobedu dobijenu na izborima avgusta prošle godine, kako kaže, "odbrane po cenu života".

Knežević: Osećam sramotu, Krivokapić ne može da ostane

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da oseća sramotu nakon što je crnogorski parlament u četvrtak izglasao rezoluciju o Srebrenici i smenio ministra pravde Vladimira Leposavića i smatra da Zdravko Krivokapić ne može više da bude premijer.

Građani koji su 30. avgusta glasali za promene u Crnoj Gori sigurno nisu mogli da veruju da će devet meseci nakon toga delovi parlamentarne većine, Demokratska Crna Gora, URA Dritana Abazovića i Zdravko Krivokapić zajedno sa Demokratskom parijom socijalista (DPS) proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan, poručio je Krivokapić u razgovoru za TV Prva.

On je rekao i da, iako je glasao protiv te rezolucije, oseća izvesnu vrstu sramote i da želi da se izvini Srbiji i srpskom narodu jer smatra da jučerašnja odluka parlamenta nije stav većinske Crne Gore, a da se njom praktično vratio na vlast Milo Đukanović i njegova ideologija.

Knežević je naglasio da su premijeru Krivokapiću još pre glasanja poručili da ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS-om, on više neće imati podršku DF-a i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF-a su juče napustili parlament, a svojim koalicionim partnerima Bečiću i Abazoviću, Knežević je poručio da ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS-om i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe postoji mogućnost za obnavljanje odnosa.

Bilo kakvo ucenjivanje i ponižavanje Srbije i srpskog naroda nije više opcija za Kneževića, koji kaže da su mesecima unazad trpeli nacionalna i identitenska i svaka druga poniženja od premijera Krivokapića i njegovih ministara koji povlači pogubne spoljnopolitičke poteze, a jučerašnjii događaji su kulminacija svega toga.

Lider DF-a se nada da će imati priliku da razgovara sa liderima parlamentarne većine, pre formalnog zahteva za smenu Krivokapića, ali da je stav njegove partije da on svakako ne može da ostane na mestu premijera, pošto je nakon jučerašnjeg glasanja, kako kaže, izgubio svaki legitimitet.

Knežević je naglasio i da je legitimitet predsednika skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS-om glasala za rezoluciju.

On nije želeo da spekuliše o mogućim naslednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio poslednji predlog DF-a , pošto je to naša obaveza prema građanima koji su nam dali podršku i poverenje, zaključio je Knežević.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smenjen je u Skupštini Crne Gore, koja je sinoć većinom glasova usvojila i rezoluciju o Srebrenici, na predlog opozicione Bošnjačke stranke.

Srodne vesti