Читај ми!

Drugi avion "Tu Montenegra" ostaje bez motora zbog duga "Montenegro erlajnsa"

Drugi avion u vlasništvu "Tu Montenegra" (ToMontenegro) ostaće bez motora zbog duga "Montenegro erlajnsa", jer je kompanija GECAS koja ga je iznajmljivala već pokrenula postupak njegovog skidanja, potvrdili su Vijestima iz nove avio-kompanije.

Kako su objasnili iz "Tu Montenegra", oni neće platiti dug bivšeg državnog avio-prevoznika, jer nemaju pravnu osnovu da to učine.

"Montenegro erlajns" je još pre tri godine sklopio ugovor o iznajmljivanju ovog motora za oko 2.300 dolara dnevno, a zakup je prestao da plaća početkom decembra prošle godine, odnosno mesec pre nego što su obustavili rad.

"Kompanija GECAS, koja je iznajmljivala jedan od motora ‘Montenegro erlajnsu' je najavila i pokrenula postupak skidanja motora koji je ostao na našem avionu, zbog neizmirenog duga od oko 290.000 evra. Motor je u vlasništvu pomenute kompanije, tako da izvršitelji nisu bili involvirani", piše u odgovorima iz službe za odnose sa javnošću "Tu Montenegra".

Objasnili su i da je sporni motor još u avionu, ali da se on ne koristi "jer je u postupku vraćanja u saobraćaj i uskoro će biti skinut radi zamjene drugim motorom".

"Dug nećemo plaćati, jer nema ugovorne osnove za tako nešto", dodaju iz kompanije.

Odgovarajući na pitanje da li je zaplena motora mogla da se spreči, naveli su da je to pitanje za "Montenegro erlajns".

"Tu Montenegro" trenutno raspolaže sa dva aviona koji su u njihovom vlasništvu, a nedavno su iznajmili treći, dok se ne završi remont drugog aviona.

"Avion koji je u saobraćaju je osposobljen za saobraćaj tokom maja, dok je pokrenuta realizacija plana povratka u saobraćaj drugog aviona, koji se očekuje da ponovo poleti sredinom jula. Zbog problema koje smo imali u vezi (ne)dostupnosti sredstava za održavanje aviona na aerodromu Podgorica i komplikovanih vlasničko-imovinskih pitanja oko avionskih motora, plan vraćanja drugog aviona u saobraćaj je morao biti revidiran i produžen", ističu iz kompanije "Tu Montenegro".

Dodaju i da su zbog sigurnosti i operativnosti doneli odluku o iznajmljivanju jednog aviona zajedno sa posadom, kojim su u potpunosti obezbedili redovnost i sigurnost saobraćaja, čime je putnicima garantovano da će njihova putovanja biti realizovana na vreme i u punom obimu usluge.

U odgovorima su potvrdili saznanja Vijesti da su iznajmili avion nemačke kompanije "German ervejs" sa posadom.

Objasnili su i da je to učinjeno radi obezbeđenja redovnosti i sigurnosti reda letenja, dok se drugi avion ne uvede u saobraćaj, ali i zbog ohrabrujućih početnih rezultata na linijama za Beograd i bolje nego očekivane popunjenosti kabine.

"Njihov avion je iznajmljen pod uslovima koji su trenutno na tržištu i oni će saobraćati na našim linijama dok naš drugi avion ne poleti", navodi se iz kompanije "Tu Montenegro".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво