18. jun  2021. 09.37  | Izvor: Tanjug

Osmani u Antaliji tražila uklanjanje fusnote pored imena Kosova?

PRIŠTINA -

Prištinska Koha piše da se predsednica privremenih institucija Vljosa Osmani na jučerašnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koji je održan u Turskoj usprotivila zvezdici i fusnoti pored imena Kosova i da je tražila da se oni uklone sa dokumenata koji se usvajaju.

"Predsednica Osmani je glasala za zaključke ovog samita, pod uslovom da se zvezdica i fusnota uklone ispred imena Kosova. Zahtev za njihovo uklanjanje podnet je predsedavajućem i u pisanoj formi. Samit još uvek traje, a konačni dokumenti su u usaglašavanju", navela je Koha pozivajući se na izvor iz kosovske delegacije.

Prema saznanjima Kohe, izvori iz kosovske delegacije tvrde da su netačni navodi srpske premijerke Ane Brnabić o usvajanju dokumenata sa samita.

vjosa, osmani

Brnabić je juče izjavila da su plenarni sastanak Procesa saradnje JIE u Antaliji obeležile dve stvari - činjenica da je i Priština glasala za sve dokumente, iako je u njima Kosovo označeno sa zvezdicom, kao i to što se Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum.

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju.

"Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana", rekla je Brnabić.

Dodala je da, primera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mestu gde se pominje Kosovo, ono nije smo sa zvezdicom, već i sa fusnotom.

Srodne vesti