Biznis Privreda
SRBIJA KUPUJE KOMERCIJALNU BANKU U REGIONU! Država preko "Poštanske štedionice" širi uticaj u finansijskom sektoru

SRBIJA KUPUJE KOMERCIJALNU BANKU U REGIONU! Država preko "Poštanske štedionice" širi uticaj u finansijskom sektoru

Banka Poštanska štedionica, u kojoj je Srbija vlasnik 79 odsto kapitala, zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke Banjaluka i pismo o namerama već je upućeno u Ljubljanu – NLB Grupi, koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd, piše portal Capital.

Slušaj vest
0:00/ 0:00

Kako se navodi, osim Komercijalne banke u Banjaluci, Poštanska štedionica je zainteresovana i za kupovinu Komercijalne banke u Crnoj Gori i u Prištini, a ministar finansija Srbije, navodi Capital, je već dao saglasnost da se ide u pomenutu kupovinu.

- NLB je spremna da proda sve delove Komercijalne banke, osim onog u Srbiji, i to za knjigovodstvenu cenu. Međutim, Poštanska štedionica je u pregovorima ponudila 60 odsto knjigovodstvene vrednosti. Pismo o namerama je poslato u Sloveniju - naveo je izvor Capitala upućen u taj posao.

Iako je, nakon što je NLB kupila Komercijalnu banku, pominjano njihovo spajanje, u NLB su zaključili da im je to rizično i da žele samo Komercijalnu banku u Srbiji.

Pročitajte još

S druge strane, kako se navodi u tekstu, "vlast u Srbiji smatra da im je strateški interes da i preko bankarskog sektora zadrže uticaj u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i u pokrajini Kosovo".

Poštanska štedionica je u vlasništvu Srbije, koja ima 79,01 odsto akcija, JP Pošta Srbije ima 19,95 odsto, Republički fond PIO 1,01 odsto i Fond za razvoj Republike Srbije 0,03 odsto.

Brodnjak: Razmišljamo o ulasku u Albaniju

Predsednik NLB grupe Blaž Brodnjak izjavio je krajem maja da ta banka ima mogućnosti i potencijala za preuzimanje još neke banke u regionu, ali da je ta tema za sada preuranjena, kao i da je za NLB trenutno najvažnije da završi integraciju NLB-a sa Komercijalnom bankom u Srbiji. Dodao je i da razmišljaju o ulasku u Albaniju.

"Za sada radimo integraciju dve banke (Komercijalne i NLB Beograd) u Srbiji, računamo da će to biti završeno do kraja aprila naredne godine. U međuvremenu već razmišljamo potencijalno o ulasku u Albaniju, jer bi na taj način postali jedina banka koja je prisutna na svih šest tržišta Zapadnog Balkana i na zajedničkom putu ka Evropi", naveo je Brodnjak na Kopaonik biznis forumu.