Kuća i vrt

Zamija, egzotična biljka sreće i novca

Zamija, egzotična biljka sreće i novca
Foto: N.N. | Zamija, egzotična biljka sreće i novca

Sobna biljka zamija, poznata i kao zanzibarski dragulj, smatra se biljkom koja u dom donosi sreću i novac, odnosno postoji narodno vjerovenje da će vlasniku donijeti blagostanje i prosperitet.

Tropska je sukulentna biljka, trajnica iz porodice Araceae, koja prirodno raste u zemljama istočne Afrike, a odlikuju je tamnozeleni listovi i lako održavanje.

Pažnju je zapravo privukla kada su je krajem 20. vijeka nizozemski uzgajivači počeli gajiti kao sobnu biljku. Istovremeno podsjeća i na paprat i na sukulent, a zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi u uređenju enterijera te je u svom domu imaju čak i oni koji ne vole sukulente.

Kraljica enterijera

Ova egzotična biljka poprilično je rasprostranjena, mali primjerci nisu skupi i mogu se pronaći gotovo u svakoj cvjećari, a posebna je po tome što brzo raste, tako da vrlo lako od male možete dobiti veliki grm. Zamija po feng shuiju donosi novac i sreću.

Ova biljka vrlo je zahvalna i idealna je za početnike, ali i za prave znalce, a dizajneri enterijera jednostavno je obožavaju zbog atraktivnog izgleda. Tamni i sjajni zeleni listovi kada krenu rasti svijetlo su zelene boje, a s vremenom potamne ako ih se drži u pravilnim uslovima. Sada dolazimo do najboljeg dijela - uslova za uzgoj zamije.

Uzgoj

Zamija dolazi iz porodice sukulenata, što znači da joj ne treba mnogo vode. Naprotiv, zalijevate je samo kad se tlo potpuno osuši i jedna je od onih biljaka koje će vam biti zahvalnije ako je zaboravite zaliti, a ne ako pretjerate s vodom. Dakle, jednom u mjesec dana obilno.

Njen gomoljasti dio zaslužan je za skladištenje vode, tako da ne morate brinuti da će biljak ostati bez nje. Zamija ne zahtijeva posebno tlo, važno je samo da je presadite u veću posudu kada primijetite da je korijenje u potpunosti ispunilo staru. Ne treba joj ni svjetlost. Upravo je manjak svjetlosti zaslužan za njene predivne tamnozelene listove, ali ako se ipak odlučite postaviti je na neko svjetlije mjesto njeni listovi će biti svijetlozeleni - što biljci ne smeta.

Razmnožavanje

Najjednostavnije razmnožavanje biljke je preko listića, bilo da su u pitanju oni koji su sami otpali ili oni koji ste vi otkinuli i zasadili u zemlju. Kada se nađe na zemlji, list pušta korijenje i počinje da se formira nova podzemna stabljika. Taj proces traje nekoliko mjeseci, nakon čega se iz njega formira nova biljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije