Biznis Vesti
SKAČU CENE I U JAPANU Inflacija porasla prvi put za 15 meseci

SKAČU CENE I U JAPANU Inflacija porasla prvi put za 15 meseci

Bazna inflacija u Japanu, iz koje su izuzete volatilne cene sveže hrane, u maju je porasla za 0,1 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju današnji vladini podaci, koji se poklapaju sa medijan prognozom tržišnih analitičara.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
privreda rast profimedia-0488668523 Foto: Profimedia
privreda rast profimedia-0488668523

Ovo je prvi porast osnovnih potrošačkih cena u trećoj najjačoj ekonomiji sveta od marta 2020. godine, i u velikoj meri je odraz skoka cena električne energije i benzina nakon prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom, izjavio je jedan vladin zvaničnik, prenosi CNBC.

Foto: shutterstock

Podaci su objavljeni uoči današnje sednice centralne banke na kojoj će biti razmatrana monetarna politika. Očekuje se da će Banka Japana zadržati kamatne stope na nepromenjenom nivou i možda produžiti rok svog programa pomoći kompanijama za vreme pandemije.

Ukupna potrošnja stanovništva je ostala prigušena, zbog čega su cene sveže hrane opale u odnosu na isti mesec 2020, kada su zabeležile snažan rast jer su potrošači pohrlili da se snabdeju životnim namirnicama u uslovima vanredne krizne situacije izazvane kovidom-19.

Opšta inflacija je nastavila da posrće i u maju, jer su mere ograničenja zbog pandemije i kašnjenje kampanje vakcinacije primorale ljude da se uzdrže od uobičajenih slobodnih aktivnosti i obedovanja van kuće.

Pročitajte još

Japanska ekonomija je u prvom tromesečju ove godine zabeležila pad od 3,9 odsto na godišnjem nivou, a procenjuje se da će u tekućem kvartalu verovatno ostvariti skroman rast jer zdravstvena kriza vrši pritisak na potrošnju, dodaje se u informaciji.