Srbija uvodi obaveznu vakcinaciju dece

Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela, a to bi moglo da se dogodi već na jesen, pišu mediji.

Izvor: B92

Petak, 18.06.2021.

08:00

Srbija uvodi obaveznu vakcinaciju dece
Foto:depositphotos/stalnyk

Tu mogućnost je potvrdio za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, koji je istakao da je vakcinacija protiv varičela obavezna u nekim državama i da ne čudi što i mi krećemo tim stopama.

"U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema. Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj. Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela", rekao je on.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" su naveli da je vakcina protiv varičela bila obavezna za određene kategorije u riziku i prema prethodno važećem pravilniku odnosno programu imunizacije, a da su prema novom programu te kategorije proširene.

"Jedna od novih kategorija su i sva deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi. Cilj je da se od ove bolesti zaštite sva osetljiva deca pre ulaska u reproduktivni period kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe tokom trudnoće i nakon porođaja", naveli su iz "Batuta" za Kurir uz podsećanje da je ova izmena na snazi od januara 2021.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: