"Spojićemo srpsku i hrvatsku decu"; Reagovala Vlada; Komentari: Je l' to nova Jugoslavija

Gradonačelnik Vukovara izjavio da bi trebalo spojiti hrvatske i srpske razrede u školama.

Izvor: index.hr

Petak, 18.06.2021.

06:30

Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Te škole su doduše već spojene, ali tako da trenutno Hrvati idu u jednu, a Srbi u drugu smenu. Međutim, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže da roditelji ne biraju model školovanja, već da je to nametnuto od strane politike i da to nigde to javno ne piše.

U Ministarstvu obrazovanja tvrde drugačije, navodi Index.hr i dodaje da postoje tri modela za škole u kojima ima manjina i da od interesa roditelja zavisi koji će se model organizovati u nekoj školi.

Na izjave Penave reagovala je i Vlada, odakle je poručeno da su to ozbiljne stvari.

"To je pitanje o kojem treba ozbiljnije razgovarati, nisam se bavio time, ali sam video vest. Ono što nam treba u Hrvatskoj je da se spuštaju tenzije, bile one međunacionalne, socijalne ili političke, jer pred nama su veliki izazovi", poručio je potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

U anketi koju jeportal Index.hr postavio odmah ispod vesti rezulati govore da je 83 odsto onih koji su glasali za to da se spoje srpska i hrvatska deca, ali su komentari čitalaca potpuno drugačiji.

Ovo su samo od nekih:

"Penava ujedinjuje Srbe i Hrvate, stvara novu Jugoslaviju? Druže ivo ljubićice bela..."

"U samoj okolini grada, u srpskim selima i opštinama postoje srpske škole u koje ću slati svoju decu. Oduzima mi svega desetak minuta vožnje. Kada dođe vreme za srednju školu blizina srpske granice i mesta poput Bačke Palanke i Šida će biti rešenje problema koje stvara proustaški gradonačelnik. Moja deca neće sedeti u istoj klupi sa hrvatskom decom niti će biti hrvatski domoljubi, Hrvati i rimokatolici, mi smo Srbi, pravoslavci i to ćemo i ostati."

"A jesi im odabro budućnost svaka čast, jadna deca."

"Je li pica mešana ili kombinovana ????"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: