Region

0

Plenković u Antaliji: Treba rešiti spor Bugarske i Severne Makedonije

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Plenković u Antaliji: Treba rešiti spor Bugarske i Severne Makedonije

Izvor: Beta/HINA/Edvard SUSAK

Hrvatska je mnogo učinila da se deblokira proces pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i želi da se reše preostala pitanja izmedju Bugarske i Severne Makedonije kako bi dočekali datum otvaranja pregovora s te dve zemlje, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.
 
Šef hrvatske vlade učestvuje u Antaliji na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), regionalnoj inicijativi pokrenutoj pre 25 godina, prenosi hrvatska agencija Hina.
 
Plenković je podsetio da je Hrvatska jedna od zemalja koja se zalaže za proces proširenja te da je prošle godine na sastanku na vrhu u Zagrebu, nažalost u video formatu, učinila jako puno da se deblokira proces pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.
 
"Danas sam kazao da želimo da se reše sva preostala pitanja izmedju Bugarske i Severne Makedonije te i da dočekamo i taj trenutak, datum otvaranja pregovora s ove dve zemlje", rekao je Plenković.
 
Na samitu je, nastavio je, usvojen dokument o perspektivi razvoja celog prostora jugoistočne Evrope do 2030. koji prati globalne i evropske izazove.
 
"U dokumentu se poziva na što bolju saradnju, bilateralnu i regionalnu te postupnu podršku onim državama koje imaju ambiciju da se priključe Evropskoj uniji, te je na tom tragu bilo i moje izlaganje", rekao je Plenković.
 
Po njegovim rečima, ključna je infrastrukturna saradnja, ekonomska saradnja, trgovina, a upozorio je na problem negativnih demografskih trendova koji je prisutan na celom prostoru jugoistoka Evrope.
 
"Takodje je važno pokušati povezati osnovne evropske politike, prvenstveno oporavak, otpornost, zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju kao ključne pravce delovanja koji će omogućiti državama jugoistoka Evrope da što pre dosegnu one standarde i na kraju članstvo u organizacijama u kojima još nisu", dodao je premijer.
 
Govoreći o završnoj izjavi, kazao je da je taj dokument načelnog karaktera, ali da postavlja sve teme saradnje bez ulaska u bilo koju internu situaciju bilo koje od država procesa.
 
Na samitu u Turskoj učestvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR