17. jun  2021. 16.21  →  19.38 | Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

Radovi na automatizaciji Radarskog centra Bajša počinju tokom jula

SOMBOR -

U toku je sezona odbrane od grada, a u Radarskom centru Bajša, koji pokriva Bačku, deo Banata i Srema kažu da raketa ima dovoljno na području 16 lokalnih samouprava, te da će nedostatak strelaca i nepreciznost prilikom ispaljivanja u značajnoj meri unaprediti automatizacija lansirnih stanica.

video icon

Pokrajinska Vlada finansiraće automatizaciju 141 automatske lansirne stanice na području radarskog centra “Bajša”, čime će se eliminisati faktor strelaca, ali će se dobiti pouzdaniji i efikasniji sistem što se ocenjuje kao značajan vid podrške države poljoprivrednicima, a kako kažu u Bajši, radovi počinju već tokom jula.

strelac, u, bajsi

“Naš posao je sličan poslu vatrogasca, najbolje kada ne radimo ništa, tada smo najbolji, ali šalu na stranu, nevremena uvek ima u sezoni. Mi radimo kada svi ljudi beže u kuću i sklanjaju se od nevremena. Mi šaljemo strelce na stanice i tada smo najbudniji, pucamo na gradonosne oblake koji prave ogromne šete naročito u Vojvodini”, kaže Miodrag Stojanović, diplomirani meteorolog – šef Radarskog centra Bajša. 

Ne postoji efikasniji sistem zaštite od raketnog, kažu u Radarskom centru Bajša i ističu da u svetskim razmerama ocene efikasnosti, raketni način daje učinkovitost od 70 odsto umanjenja mogućih šteta od grada na poljoprivrednom dobru. Automatizacijom lansirnih stanica tvrde da će ova zaštita biti još efikasnija.

“Građevinski radovi treba da počnu u julu mesecu. Poligon Bajša je najveći u Vojvodini po broju stanica koje će biti automatizovane, negde oko 140 stanica će raditi pod komandom našeg centra. Mislim da će to doprineti efikasnosti našeg rada, jer se tu izbegava najslabija karika, a to su strelci. Uvek je potrebno neko vreme da strelac dođe od kuće na svoju lansirnu stanicu, sada se taj deo priče zaboravlja”, napominje Stojanović.

Kada protivgradne rakete budu ispaljivane iz komandnog centra, posao strelca otići će u istoriju.

“Koliko je opasno, to govori dovoljno kada izađemo na teren. Mi uvek izlazimo kada je nevreme, strelac mora da se ne boji nevremena i grmljavine i mora da bude precizan kada stiže i lansira. Dešavalo se nekim strelcima da raketa neće da opali, da je ne stave dobro...”, mišljenja je protivgradni strelac Aleksandar Banjanin. 

O važnosti protivgradne odbrane, nadležni grada Sombora ističu da raspolažu sa 23 protivgradne stanice i 46 protivgradnih strelaca, a da su na bazi iskustva od prošle godine povećali broj raketa. pa je nabavljeno 95, za 30 više nego lani.

„Kada Radarski centar Bajša da nalog da se dejstvuje, ako se ne dejstvuje u roku od dva minuta posle toga nema potrebe da se puca sa raketom, jer neće biti efekta. Veoma je bitno da radarski centar nakon dejstva odmah vrši dopunu raketa, za sada mi uvek imamo na našim stanicama 12 protivgradnih raketa koje su spremne za dejstvo“, kaže Vladimir Katanić, načelnik Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine grada Sombora.

“Sombor, Apatin, Odžaci, pa i Subotica svi su našli način da kupe rakete, a mi imamo jako puno raketa, uz državne, naše I one od donacije Pokrajine mi smo apsolutnos nabdeveni. Kada je reč o ispljivanju raketa, mi tu moramo dobiti odobrenje od kontrole leta”, napominje Stojanović.

Radarski centar Bajša brani preko 620.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta 16 lokalnih samouprava. U sezoni, koja je u toku angažovano je 125 protivgradnih strelaca na 140 protivgradne stanice, koje će biti automatizovane.

Srodne vesti