Svet

0

Podignuta optužnica protiv izraelskog policajca za ubistvo autističnog Palestinca

Autor: KP

Izvor: Beta

Podignuta optužnica protiv izraelskog policajca za ubistvo autističnog Palestinca

Izvor: pixabay.com

Izraelski tužioci podigli su danas optužnicu protiv policajca za ubistvo iz nemara autističnog Palestinca u Starom gradu u Jerusalimu prošle godine.


Optužnica je podignuta posle nešto više od godinu dana posle ubistva Ejada Halaka (32), čija je porodica ranije kritikovala istragu izraelskih vlasti i pozvala na mnogo oštrije optužbe.

Policajac koji nije identifikovan u optužnici podnetoj jerusalimskom okružnom sudu mogao bi biti osudjen na 12 godina zatvora.

Palestinac je ubijen kraj Lavlje kapije na Starom gradu 30. maja prošle godine dok je išao u instituciju za osobe sa posebnim potrebama.

Protiv policijskog komandanta koji je bio prisutan kada se ubistvo dogodilo optužnica nije podignuta.

Mesto na kome je ubijen palestinski mladić često je poprište sukoba Palestinaca i pripadnika izraelskih snga bezbednosti i u uskim ulacama Starog grada postavljene su bezbednosne kamere koje policija nadgleda.

Tokom istrage prošle godine tužioci su medjutim tvrdili da nijedna od kamera u blizini nije radila i da snimka ubistva nema.

Tužioci iz policijiskog odeljenja za unutrašnju istragu su saopštili da je odluka o podizanju optužnice "doneta posle pomnog ispitivanja dokaza, ispitivanja svih okolnosti incidenta i tvrdnji koje su se čule tokom saslušanja policajca".

Kako je navedeno ubistvo Halaka je "ozbiljan nesrećan incident".

Prema ranijim izveštajima Palestinac je pogodjen metkom pošto je potrčao i nije se odazvao pozivima da stane.

Dva pripadnika izraelske paramilitarne granične policije su trčala za njim i vatra je otvorena kada je žrtva pokušala da se sakrije kraj kante za djubre.

Ministarstvo pravde Izraela je, posle predloga tužilaca da se podigne optužnica u oktobru, saopštilo da je Halak pokazao na ženu koju je poznavao i nešto promrljao.

Policajac se tada okrenuo prema toj ženi i upitao je "Gde je pištolj?", a ona je odgovorila: "Kakav pištolj?" i tada je policajac pucao.

Žena koja se pominje u saopštenju je bila Halakova učiteljica koja ga je pratila tog jutra kada je ubijen.

Ona je za izraelsku TV stanicu izjavila da je više puta rekla policajcima da se radi o osobi sa posebnim potrebama.

U optužnici je navedeno da je optuženi pogodio Palestinca u stomak dok je stajao oslonjen ledjima na zid i da je potom pucao drugi put, pogodivši ga u grudi, kada je ranjen ležao na zemlji.

Halakova porodica nije odmah komentarisala podizanje optužnice, ali je ranije izrazila zbrinutost da će ubistvo biti zataškano jer kamere nisu radile.

Palestinske i organizacije za ljudska prava kažu da Izrael ne pokreće sudski proces protiv policajaca umešanih u nasilje.

Lider partije izraelskih Arapa Ujedinjena arapska lista Ajman Odeh je na Tviteru napisao da optužnica za ubistvo ih nemara može samo da izazove gnev.

Ubistvo Halaka se poredilo s ubistvom Džordža Flojda u SAD i izazvalo male demonstracije protiv nasilja policije.

U protestima su učestovali i Jevreji i Arapi, a izraelski lideri su izrazili žaljenje zbog ubistva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR