Читај ми!

Ministri Stefanović i Volas na vežbi "Platinasti vuk 2021"

U bazi Jug i na poligonu Borovac kod Bujanovca održana je multinacionalna vojna vežba "Platinasti vuk 2021". Učestvovalo je više od 500 pripadnika oružanih snaga iz 10 zemalja. Vežbu su pratili ministri odbrane Srbije i Ujedinjenog kraljevstva, koji su pre toga na Vojnom groblju Komonvelta - odali poštu braniocima Beograda.

Na ovogodišnjoj vežbi učestvovalo je ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz 10 zemalja - Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Jedinice oružanih snaga simulirale su borbu u gradskoj sredini, blokadu i pretragu terena, kako se kontroliše masovno okupljanje, kako se obezbeđuje konvoj. Učestvovale su pešačke i motorizovane patrole, specijalna borbena vozila, poput "Lazara", helikopteri.

U nekoliko sekvenci pokazali su kako se kontroliše masovno okupljanje, borbu u urbanoj sredini, obezbeđenje mesta baziranja, konvoj, blokadu u kojoj je učestvovalo i oklopno vozilo "Lazar".

Prikaz taktika, tehnika i procedura u multinacionalnim operacijama posmatrali su ministri odbrane Srbije i Ujedinjenog kraljevstva Nebojša Stefanović i Ben Volis koji su ocenili dobru uvežbanost, uigranost i posvećenost svih učesnika u vežbi, kao i dobru međusobnu saradnju.

"Naša vojska učestvuje sa Kopnenom vojskom i ratnim vazduhoplovstvom. Ovo je odlična priprema za sve multinacionalne mirovne operacije u kojima bi mi mogli da učestvujemo, u kojima danas učestvujemo, i u onima kojima ćemo učestvovati u budućnosti, sa ovim partnerskim zemljama", naveo je Stefanović.

Ben Volis navodi da je današnji dan bio odličan.

"Imamo mnogo zajedničkog posla da uradimo. Svet je sada nestabilan i vrlo brzo će srpski i britanski vojnici zajedno učestvovati u misiji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija na Kipru, radujem se da ih tamo posetim. Ovo je odličan dan", naveo je Volis.

Vežba "Platinasti vuk" realizuje se u Srbiji od 2014, a ove godine prvi put učestvuju vojnici Grčke i Francuske.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво