Svet

0

Britanske vlasti osudile Kinu za ućutkivanje disidentskih glasova

Autor: KP

Izvor: Beta

Britanske vlasti osudile Kinu za ućutkivanje disidentskih glasova

Izvor: Beta,AP / Kin Cheung

Britanske vlasti optužile su danas Kinu za ućutkivanje disidentskih glasova pošto je policija Hongkonga jutros uhapsila pet novinara prodemokratskog lista Epl dejli (Apple Daily).


"Pretresi i hapšenja u Epl dejliju u Hongkongu pokazuju da Peking koristi zakon o nacionalnoj bezbednosti protiv disidentskih glasova, a ne zbog javne bezbednosti", izjavio je šef britanske diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab).

Britanski ministar je ocenio da kineske vlasti treba da štite i poštuju slobodu medija na osnovu obaveza preuzetih u vreme predaje Kini bivše britanske kolonije Hongkonga.

Policija u Hongkongu je uhapsila danas pet novinara prodemokratskog lista Epl dejli, medju kojima i glavnog urednika Rajana Loua (Ryan Law) tokom pretresa prostorija, pozivajući se na zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Politička atmosfera u Hongkongu znatno se pogoršala posle represije demokratskog pokreta koji je 2019. godine masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.

Vlasti su potom usvojile zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo "patriote" mogu da vladaju u Hongkongu. Zakon, koji predvidja i doživotnu kaznu, bavi se krivičnim delima u vezi sa secesijom, subverzijom, terorizmom, ali zbog nekih neodredjenih formulacija, vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR