ODLAZAK NACIONALNE IKONE: Tvrdoglava svinja koja je preživela više od mesec dana pod ruševinama, uginula u dubokoj starosti
Foto: EPA/WU HONG

najpoznatija svinja na svetu

ODLAZAK NACIONALNE IKONE: Tvrdoglava svinja koja je preživela više od mesec dana pod ruševinama, uginula u dubokoj starosti

Planeta -

Svinja koja je neočekivano postala nacionalna ikona u Kini nakon što je preživela 36 dana ispod ruševina posle razornog zemljotresa 2008. godine, uginula je u svojoj 14 godini.

Žu Jiankiang "tvrdoglava svinja" postala je slavna kada su je pronašli posle zemljotresa jačine 7,9 stepeni koji je 12. maja 2008. pogodio Sečuan.

U zemljotresu je stradalo gotovo 90.000 ljudi ali je svinja uspela da preživi hraneći se ugljem i kišnicom i postala je simbol volje za životom.

Kada su je izvukli iz ruševina Žu je toliko omršavela da je više ličila na kozu nego na svinju. Lokalni muzej kupio ju je za 3008 junana (oko 400 evra) i čuvao ju je kao turističku atrakciju.

Žu je podlegla "starosti i iscrpljenosti", saopštio je muzej. Lokalni mediji navode da je u ljudskim godiama, "tvrdoglava svinja" imala 100 godina.

Na kineskim društvenim mrežama Žu je proglašena "najpoznatijom svinjom na svetu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track