1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nemački investitori veruju u političku stabilnost Srbije

Olivera Živković
17. jun 2021.

U Srbiji je poslovna klima za nemačke investitore povoljna, pokazuje istraživanje Nemačko-srpske privredne komore. Politička nesigurnost zbog dijaloga Beograda i Prištine, kažu, nije prepreka njihovom poslovanju.

https://p.dw.com/p/3v4Vz
Foto: Olivera Zivkovic/DW

„Bez sumnje, postoje teška politička pitanja koja moraju da se reše u regionu i to će sigurno još potrajati. Uprkos tome, moje mišljenje je, a to pokazuju i rezultati sprovedenih anketa, da nemački investitori veruju u stabilnost regiona, inače ne bi toliko ulagali.“

Tako nemački ambasador Tomas Šib odgovara na pitanje DW koliko eventualna politička nesigurnost u regionu, pre svega kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, utiče na nemačke investitore. Šib je u Beogradu prisustvovao predstavljaju rezultata istraživanja Nemačko-srpske privredne komore o uslovima poslovanja u Srbiji.

-pročitajte još: Srbija: kako privući nemačke investicije?

Nemački ambasador ujedno podseća da su nemačke firme pre dve godine zapošljavale 48.000, a danas 70.000 ljudi. Trend investiranja je, kaže, jasan. A ujedno se, dodaje, i tip investicija promenio.

„Nemački investitori sve više ulažu i u automatizaciju, u poslove koji zahtevaju visoko obrazovanje, zapošljavaju inženjere. Ti investitori imaju nameru da ovde ostanu, a ne da nakon par meseci odu. To je još jedan pokazatelj toga da oni veruju da je situacija povoljna“, istakao je Šib.

Šta interesuje investitore?

Predstavljajući rezultate istraživanja o poslovnoj klimi u Srbiji, predsednik nemačko-srpske privredne komore (AHK) Udo Ajhlinger je rekao da je Komora u stalnim kontaktima sa investitorima i da su oni veoma zadovoljni poslovanjem u Srbiji.

„Investitore interesuju subvencije srpske vlade, uslovi poslovanja i da li vlada održava svoja obećanja i ispunjava obaveze, a tema razgovora sa investitorima nije da li je pitanje Kosova rešeno“, rekao je Ajhlinger. On je takođe naglasio da od 2019. nije izgubljen nijedan investitor, a pristižu, kaže, i novi. Svesni su da postoje određeni problemi u zemlji, ali ipak se odlučuju da ostanu.

Predstavljanje rezultati istraživanja o uslovima poslovanja u Srbiji za 2021. godinu
Predstavljanje rezultati istraživanja o uslovima poslovanja u Srbiji za 2021. godinuFoto: Olivera Zivkovic/DW

Povećan optimizam među investitorima

Prema rezultatima ankete AHK, nemačke kompanije ocenjuju svoje poslovanje nešto bolje nego opštu privrednu klimu. Blizu polovine anketiranih (44,1%) svoje poslovanje ocenjuje kao dobro, 47 odsto kao zadovoljavajuće, a samo 8,7 procenata kao nedovoljno dobro. Što se tiče prognoze poslovanja za ovu godinu, kompanije iskazuju veći optimizam nego u prethodne dve godine.

Kada je reč o razvoju poslovanja i dodatnom zapošljavanju u 2021. godini, 44,1 odrto anketiranih kompanija očekuje povećanje broja zaposlenih, 48 procenata ne očekuje nikakve promene u broju zaposlenih, dok 7,9 odsto smatra da će broj zaposlenih u njihovim firmama opadati.

-pročitajte još: Zapadni Balkan bi da snabdeva nemačke firme

Zaključak istraživanja je da su utisci nemačkih firmi o poslovanju u Srbiji veoma pozitivni, a procenti se nisu drastično promenili u odnosu na 2019. godinu.

Najveći problemi: korupcija, kriminal, vladavina prava

Najlošiji faktori koji utiču na poslovanje u Srbiji su borba protiv korupcije i kriminala i nedostatak vladavine prava, netransparentnost u javnim tenderima i neefikasnost javne uprave. Zadovoljavajuće ocene nemačko-srpskih kompanija odnose se na produktivnost i motivisanost zaposlenih, zatim njihove kvalifikacije, akademsko i dualno obrazovanje, a prvi put na spisku našao se i poreski sistem i poreska uprava.

Privredna komora Srbije intenzivno radi na proširivanju dualnog obrazovanja i tu se već oseća pozitivan trend u proteklim godinama, jer se dualno obrazovanje, odnosno paralelno studiranje i praksa u kompanijama vidi kao jedno od ključnih rešenja za problem nedovoljno kvalifikovane radne snage u Srbiji.

Nemačka privreda je tokom pandemije uočila da postoje značajni problemi u lancima snabdevanja i zato postoji mogućnost da Srbija u budućnosti postane bitniji deo distribucije i proizvodnje.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu