UPALI U REDAKCIJU I POČELI DA HAPSE Direktori i urednici poznatih novina optuženi za ugrožavanje nacionalne bezbednosti VIDEO
Foto: Printscreen YT

hongkong

UPALI U REDAKCIJU I POČELI DA HAPSE Direktori i urednici poznatih novina optuženi za ugrožavanje nacionalne bezbednosti VIDEO

Planeta -

Policija je danas u Hongkongu uhapsila direktore i urednike prodemokratskih novina Epl Dejli (Apple Daily).

Kako javlja CNN, izvršni direktor Čeung Kim Hung, glavni izvršni direktor Čov Tat Kuen, glavni urednik Rajan Lo, zamenik glavnog urednika i urednik portala su uhapšeni i optuženi za "saradnju sa stranim silama sa ciljem ugrožavanja nacionalne bezbednosti", što je zakon koji je uveden prošle godine, a kojim se zabranjuju pobune, secesije i subverzije protiv Pekinga.

Kako su izvestili iz novina, više od 100 policajaca došlo je u sedište Epl Dejlija. Na Fejsbuku je objavljen video uživo u kojem se vidi kako policija traži od zaposlenih da pokažu dokaz identiteta i blokira im povratak za radni sto.

Vlada Hongkonga potvrdila je u četvrtak da je "pet direktora kompanije" uhapšeno zbog sumnje da su kršili Zakon o nacionalnoj sigurnosti, iako nije imenovala medij. Prema vladinom saopštenju, direktori su privedeni radi istrage.

U drugoj izjavi policija je potvrdila da su službenici nacionalne sigurnosti dobili nalog za pretres medijske kompanije i da su policajci imali ovlašćenja "pretraživanja i oduzimanja novinarskog materijala".

"U redakciji imamo 130 policajaca koji češljaju dokumente"

"Vlada pretresa Epl Dejli jer novine nisu uspeli da slome isključivo ekonomskim pritiskom. To znači da u redakciji imamo 130 policajaca koji češljaju dokumente", rekao je Mark Simon, direktor privatnog novinskog holdinga.

Hapšenja i istraga najnoviji su korak u eskalirajućoj akciji protiv provokativnog, antipekinškog tabloida, koji je u Hongkongu postao simbol za slobodu medija, u, kako mnogi analitičari tvrde, sve više neprijateljskom okruženju za ovu industriju.

Slobode štampe temeljno su pravo zagarantovano hongkonškim Osnovnim zakonom, gradskim mini ustavom. Ipak, stručnjaci su zabrinuti zbog upotrebe Zakona o nacionalnoj sigurnosti, a bilo je i naznaka pritisaka na druge medije u gradu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja