Lifestyle Magazin

Hemikalije koje izazivaju rak pronađene u karminima, maskarama i puderima velikih brendova

šminka
Foto: Prinskrin/Pinterest

Nova studija dokazala da se dosad neizlistane hemkalije povezivane sa oboljenjima od raka nalaze u karminima, maskarama i puderima, o čemu javljaju vodeći svetski mediji.

Otrovne PFAS (perfluoroalkil i polifluoroalkil) hemikalije se široko koriste u kozmetici koju proizvode glavni brendovi u SAD-u i Kanadi, što je podatak koji dokazuje novo istraživanje prema kojem su testirane i pronađene hemikalije u stotinama kozmetičkih proizvoda.

Stručna recenzija, objavljena u časopisu Environmental Science & Technology, otkrila je ono što su autori studije okarakterisali kao „visoki“ nivo organskog fluora, indikator PFAS, u preko polovine od 231 uzorka šminke i lične nege.

Hemikalije su pronađene u karminu, olovkama za oči, maskari, puderima, korektorima, balzamima za usne, rumenilu, laku za nokte i u još mnogo toga.

Proizvodi koji najčešće sadrže visok nivo fluora uključuju vodootpornu maskaru (82% testiranih brendova), puder (63%) i tečni karmin (62%).

PFAS ili per- i polifluoroalkil supstance su klasa od oko 9000 jedinjenja koja se koriste za proizvodnju proizvoda kao što su ambalaža za hranu, odeća i tepisi otporni na vodu i mrlje. Često ih nazivaju „hemikalijama zauvek“, jer se prirodno ne razgrađuju i utvrđeno je da se akumuliraju u ljudima.

Upravo ove hemikalije su na određenim nivoima povezane sa rakom, urođenim manama, bolestima jetre, bolestima štitne žlezde, smanjenim imunitetom, poremećajima hormona i nizom drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Istraživači su bili iznenađeni velikim brojem proizvoda koji sadrže opasnu hemikaliju, isričao je Tom Bruton, naučnik sa Green Science Policy Instituta, i jedan od autora studije.

– Ovo je prva studija koja je proučavala ukupan fluor ili PFAS u kozmetici, tako da jednostavno nismo znali šta ćemo naći – rekao je i dodao – Ovo je proizvod koji ljudi svakodnevno koristr na svojoj koži, tako da zaista postoji mogućnost značajne izloženosti.

Proizvodi koji su testirani na pojedinačna jedinjenja PFAS sadržali su između četiri i 13 vrsta. Autori studije su testirali kozmetiku koju proizvode desetine brendova, uključujući L’Oreal, Ulta, Mac, Cover Girl, Clinikue, Maibelline, Smashbok, Nars, Estee Lauder i još mnoge druge.

Međutim, studija nije razotkrila koji brendovi koriste toksične hemikalije. Guardian nije mogao da zatraži od kompanija komentare jer nije jasno koje koriste PFAS.

Hemikalije, koje su izuzetno pokretne i lako se kreću kroz okolinu i ljude, mogu se apsorbovati kroz kožu, apsorbovati suznim kanalima ili progutati. Green Science Polici Institute primećuje da osobe koje nose karmin mogu pojesti i nekoliko kilograma proizvoda tokom svog života.

Kompanije često ne stavljaju PFAS na etikete kada koriste hemikalije, te potrošači gotovo da ne mogu da ih izbegnu, rekao je Bruton. Regulatorne agencije često dozvoljavaju kompanijama da polažu pravo na PFAS kao poslovnu tajnu; međutim, studija je otkrila da je fluor često prisutan u proizvodima koji se reklamiraju kao „otporni na habanje“, „dugotrajni“ i „vodootporni“.

Bruton je rekao da je literatura o kozmetičkoj industriji koju su pregledali autori studije ukazala na to da se PFAS obično koriste u kozmetici kako bi proizvodi postali vodootporni, trajniji i lakši za mazanje. Međutim, lanac snabdevanja je bio „komplikovan“, dodao je, i bilo je nejasno da li su kompanije bile svesne da dodaju toksične hemikalije.

– Nije jasno da li brendovi zapravo kažu „Dajte nam PFAS da ga koristimo u našim proizvodima “ili traže zgušnjivač, na primer, ili nešto funkcionalno, a da ne obraćaju previše pažnje na ono što se u njemu nalazi – rekao je Bruton.

Primetio je da oko polovine uzoraka nije sadržalo visok nivo fluora, što sugeriše da se kozmetika može proizvoditi bez PFAS-a.

– Zbog toga je važno da vlada pojača i to snažnije reguliše, a kozmetička industrija učini više kako bi izbegla upotrebu hemikalija- rekao je.

Objavljivanje studije podudara se sa uvođenjem zakona u Senatu koji bi zabranio upotrebu hemikalija u šminkanju. „No PFAS in Cosmetics Act“, čiji su autorka republikanka Maine Susan Collins iz Senata i kongresmenka Demokratske stranke Debbie Dingell .

One zahtevaju od Uprave za hranu i lekove da zabrani upotrebu hemikalija u takvim proizvodima u roku od 270 dana.

– Amerikanci bi trebalo da mogu da veruju da su proizvodi koje nanose na kosu ili kožu bezbedni- rekao je Collins i dodao – Da bismo zaštitili ljude od daljeg izlaganja PFAS-u, naš zakon zahteva da FDA zabrani dodavanje PFAS-a kozmetičke proizvode.

Izvor: TheGuardian

Ovih 6 zemalja su Meka plastične hirurgije dođeš star, odeš plastičan

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

527 Shares
527 Shares
Share via
Copy link