Hronika

Dvojac osumnjičen da je oštetio Medžlis IZ za 150.000 KM

Dvojac osumnjičen da je oštetio Medžlis IZ za 150.000 KM
Foto: N.N. | Dvojac osumnjičen da je oštetio Medžlis IZ za 150.000 KM

NOVI GRAD - Jasmin K. iz Bihaća, bivši predsjednik Islamske zajednice u Novom Gradu, i Ramiz K. iz Novog Grada, sekretar i blagajnik Medžlisa, osumnjičeni su da su zloupotrebama oštetili Medžlis IZ za više od 150.000 maraka.

Policijska uprava Prijedor prijavila ih je prijedorskom Okružnom tužilaštvu. Jasmina K. terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i povredu obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja te njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Osumnjičen je da je novac, tačnije 113.369 KM namjenjenih za kupovinu nekretnina za Medžlis uzeo sebi.

"J.K. je osumnjičen da je kao osoba imenovana za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu od aprila 2015. do februara 2019. godine, sa žiro računa za unutrašnji platni promet, koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivno podigao 114.890 KM. Riječ je o novčanoj doplati za razmjenu zemljišnih parcela, a novac je trebalo da bude uplaćen na poseban račun Medžlisa IZ Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine", saopštila je Policijska uprava Prijedor.

Kako navode, taj iznos osumnjičeni je evidentirao kao prihod u blagajni, a potom je kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima podigao 113.369 KM, pribavljajući tako protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica.

Dodali su da J.K. još terete da je bez sertifikata vodio knjigovodstvo Medžlisa, a sačinjenu knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravao kod ovlaštenog knjigovođe.

Ramiz K. osumnjičen je da je iz blagajne podigao i nenamjenski potrošio 37.374 KM. Njega terete za zloupotrebu položaja odgovornog lica i pronevjeru.

"R.K. terete da je od marta 2015. do februara 2019, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatio 37.374 KM, koji je nenamjenski potrošen", saopštila je PU Prijedor.

U saopštenju se dodaje da su osumnjičeni oštetili Medžlis IZ u Novom Gradu za 150.743 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije