Prvi izazov mlada ekipa 1Foto: FIBA

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije večeras od 18 sati u Valensiji igra prvu utakmicu na prvenstvu Evrope.

Rival je selekcija Italije, koja više od 25 godina nije bila u prilici da osvoji medalju na evropskom prvenstvu, jer je maksimalan takmičarski domet svih generacija u tom periodu bilo šesto mesto 2009. godine.

Na šampionatu u Beogradu, održanom pre dve godine, Italijanke su bile devete, dok su naše košarkašice osvojile bronzanu medalju.

Bila je to prva evropska medalja za žensku srpsku košarku u istoriji.

Trenutne pozicije reprezentacija Srbije i Italije na FIBA listi dodatno daju prednost našim košarkašicama u prvom duelu na šampionatu.

Italijanke su 14, a naše košarkašice osme.

Italija je na ovo prvenstvo došla sa poprilično rekonstruisanim timom u odnosu na „beogradski“ šampionat, a trener Lino Lardo je odlučio da za ovo prvenstvo pruži priliku mlađim igračicama, koje bi u narednih sedam-osam godina mogle da budu nosioci igre.

Amerikanka u sastavu Srbije, iskusna Ivon Anderson, debitovala je u novembru prošle godine. Od nje se puno očekuje na ovom turniru i naravno da još jednom učini sve kako bi naša reprezentacija došla do još jedne medalje.

„Znamo šta nas čeka, bar u susretima u grupi. Igramo protiv tri mlade ekipe i sve smo uzbuđene što ćemo biti na Evropskom prvenstvu. Očekujemo brze utakmice, fizički zahtevne. Tako se i pripremamo, tako treniramo. Spremale smo se i spremne smo za sve mečeve“- izjavila je Ivon.

Prvi susret u grupi „B“ igraće reprezentacije Grčke i Crne Gore, od 15 časova, takođe u Valensiji u dvorani „La Fonteta“.

Raspored utakmica

Grupa B

Srbija – Italija 17. jun 18.00

Srbija – Grčka 18. jun 12:00

Srbija – Crna Gora 20. jun 12:00

* Prvoplasirani timovi iz grupa direktno u četvrtfinalu (23. jun), drugoplasirane i trećeplasirane ekipe igraju baraž

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari