17. jun  2021. 00.05  | Izvor: Tanjug

Vremeplov: Umro vladika Sava Vuković

NOVI SAD -

2001 - Preminuo je vladika Sava (Svetozar) Vuković, akademik, episkop Srpske pravoslavne crkve, profesor Teološkog fakulteta u Beogradu. Predavao je Liturgiku sa istorijom umetnosti. Bio je episkop moravički, istočnoamerički i kanadski i od 1977. šumadijski. Administrirao je eparhijama: žičkom, banatskom, bačkom, temišvarskom... Doktorirao je temom "Tipik arhiepiskopa Nikodima" 1961. Krasila ga je retka intelektualna snaga i erudicija. Pokrenuo je, obnovio i uređivao više glasila Srpske crkve ("Kalenić", "Pravoslavlje", "Glasnik", "Staza pravoslavlja", "Banatski vesnik", "Beseda", "Kalendar srpske patrijaršije"). Izgradio je i obnovio više crkava i manastira, ambulanti, domova za decu, osnivač je i više dobrotvornih fondova. Glavna dela: "Istorija srpske pravoslavne crkve u Americi i Kanadi 1891-1941", "Srpski jerarsi", "Grobna mesta srpskih arhijereja".

Dogodilo se na današnji dan. Danas je četvrtak, 17. jun, 168. dan 2021. Do kraja godine ima 197 dana.

1239 - Rođen je engleski kralj Edvard I "Dugonogi", koji je tokom vladavine od 1272. do 1307. reformisao zakone i uspostavio snažan administrativni sistem, proširivši ga i na Vels, čiji je izdvojen status ukinuo. Prethodno je učvrstio kraljevsku vlast nad plemstvom, pobedom u ratu od 1264. do 1267, u kojem je komandovao vojskom svog prethodnika na prestolu, Henrija III, ali ipak nije uspeo da pokori Škotsku.

1397 - Danska kraljica Margareta I objedinila je pod danskom krunom Dansku, Švedsku i Norvešku.

1579 - Engleski moreplovac i gusar Frensis Drejk proglasio je suverenitet Engleske nad današnjom Kalifornijom, nazvavši je Nju Albion.

1665 - Portugalci i Britanci potukli su Špance kod Montes Klarosa, posle čega je još jedna pobeda nad Špancima kod Vilje Visiose osigurala ponovno uspostavljanje nezavisnosti Portugala. Portugalci su podigli ustanak 1640. nezadovoljni zajednicom sa Španijom, koja je ponovno uspostavljanje državne nezavisnosti susedne zemlje priznala tek 1668.

1682 - Rođen je švedski kralj Karl XII , koji se tokom vladavine od 1697, do pogibije 1718. prilikom invazije na Norvešku, posvetio gotovo isključivo ratovanju. Započeo je 1700. veliki severni rat protiv Rusije, Poljske, Danske i Pruske, koji je okončan tek tri godine posle njegove smrti. Potukao je Dance 1700. i iste godine naneo poraz armiji ruskog cara Petra Velikog kod Narve, potom je uspeo da s poljskog prestola zbaci Fridriha II Avgusta Jakog, ali mu je Petar Veliki potpuno uništio armiju 1709. u bici kod Poltave, posle čega je morao da se privremeno skloni u Tursku. Ruska pobeda i poraz Šveđana bili su veliko iznenađenje posto je Švedska do tada važila za veliku silu, a Baltik je praktično bio švedsko unutrašnje more.

1696 - Umro je poljski kralj Jan III Sobjeski, koji je tokom vladavine od 1674. do smrti onemogućio dalji prodor Turaka u Evropu. Prilikom druge opsade Beča 1683. vojska pod njegovom komandom potukla je Turke i oslobodila grad opsade.

1719 - Umro je engleski pisac i političar Džozef Adison, kog su proslavili duhoviti, jasni i jezički elegantni eseji. Moralističko-racionalističke eseje uglavnom je objavljivao u listovima "Tatler" i "Spektator", kojeg je u martu 1711. osnovao s Ričardom Stilom. Napisao je i tragediju "Katon", a esejima je znatno uticao na srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića.

1818 - Rođen je francuski kompozitor Šarl Guno, sa Kamijem Sen Sansom glavni predstavnik klasicizma u francuskoj muzici 19. veka. Operama "Romeo i Julija" i "Faust" suprotstavio se italijanskom operskom stilu. Popularna je njegova obrada prvog klavirskog preludijuma Johana Sebastijana Baha, a solo pesmama uticao je na kasnije francuske kompozitore.

1843 - Novozelandski urođenici Maori otpočeli su pobunu protiv Britanaca.

1848 - Austrijske trupe pod komandom generala Alfreda Vindišgreca ugušile su ustanak Čeha u Pragu, podignut pet dana ranije u vreme održavanja Prvog Sveslovenskog kongresa u tom gradu. Posle toga raspušteni su i Sveslovenski kongres i Narodni odbor (neka vrsta češke vlade formirane u martu 1848.) a u Češkoj je, kao i u svim ostalim austrijskim zemljama uveden strožiji režim, poznat kao "Bahov apsolutizam".

1862 - Turska artiljerija je sa Kalemegdana bombardovala Beograd, što je nastavljeno i tokom noći, posle čega su dobrovoljci iz Srbije i drugih srpskih krajeva pohrlili u odbranu Beograda. Ovi incidenti doveli su potom do Kanličke konferencije i do konačnog odlaska Turaka iz Srbije.

1867 - Engleski hirurg Džozef Lister obavio je u jednoj bolnici u Glazgovu prvu hiruršku intervenciju u istoriji medicine pod antiseptičkim uslovima, operišući svoju sestru Izabelu.

1882 - Rođen je ruski kompozitor Igor Fjodorovič Stravinski, jedan od najuniverzalnijih muzičkih stvaralaca 20. veka. Odlikuje ga velika raznovrsnost muzičkog izraza i stila, u prvoj fazi nadahnut je ruskom narodnom muzikom, u drugoj je ekspresionista sa povremenim oslanjanjem na džez, u trećoj se okrenuo neoklasičnom stilu. Od 1910. živeo je u Francuskoj, a od 1937. do smrti 1971. u SAD. Dela: baleti "Žar ptica", "Petruška", "Posvećenje proleća", scenska kantata "Svadba", melodrame "Priča o vojniku", "Persefona", opera-oratorijum "Kralj Edip", opera "Život razvratnika", kantata "Simfonija psalama", orkestarska dela - tri simfonije, koncerti za klavir, koncerti za violinu, koncerti za kamerni orkestar, "Koncert za 16 instrumenata", "Regtajm", autobiografski radovi "Hronika moga života","Muzička poetika".

1925 - Ženevski protokol, kojim je zabranjena upotreba bojnih otrova, potpisalo je 29 zemalja.

1927 - Osnovan je "Aeroput" - prva nacionalna aviokompanija Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Tradicije "Aeroputa" nastavljao je potom "JAT".

1929 - Rođen je jermenski velemajstor Tigran Vartanovič Petrosjan, šahovski prvak sveta od 1963. do 1969. Titulu je osvojio pobedivši s 12,5:9,5 ruskog velemajstora Mihaila Botvinika i potom je odbranio 1966. u meču s ruskim velemajstorom Borisom Spaskim rezultatom 12,5:11,5. Spaski mu je preoteo titulu u meču 1969. pobedivši ga sa 12,5:10,5.

1944 - Island je postao nezavisna republika posle referenduma na kome su stanovnici tog ostrva odlučili da se odvoje od Danske. Island je do tada bio kraljevina pod danskom krunom, u personalnoj uniji.

1947 - Ustavotvorna skupština Burme (danas Mjanmar) izglasala je nezavisnost te britanske kolonije u jugoistočnoj Aziji, koju je Velika Britanija priznala ugovorom 17. oktobra 1947, a 4. januara 1948. formalno je proglašena nezavisnost. U ranijem periodu Burma je bila sastavni deo britanske Indije.

1950 - Dr Ričard Loler izveo je u Čikagu prvu operaciju presađivanja bubrega.

1953 - Sovjetska armija je u popodnevnim satima razbila masovne demonstracije u Istočnom Berlinu i time ugušila pobunu u Istočnoj Nemačkoj. Mestimičnih pojedinačnih incidenata bilo je i narednih dana.

1967 - Narodna Republika Kina je izvela probu prve hidrogenske bombe.

1971 - SAD i Japan potpisali su sporazum o vraćanju ostrva Okinava pod suverenitet Japana, što je učinjeno 1972.

1982 - Predsednik Argentine general Leopoldo Galtijeri podneo je ostavku posle poraza argentinske armije od britanskih trupa u ratu za Folklandska ostrva.

1990 - Antivladini demonstranti vratili su se na ulice Bukurešta, nekoliko dana posle sukoba s policijom u kojima je poginulo četvoro ljudi i obračuna s rudarima koji su došli u glavni grad Rumunije da izraze podršku vladi.

1991 - Skupština Južne Afrike ukinula je poslednji značajniji zakon na kojem je od 1950. bila zasnovana politika aparthejda, odnosno dominacije belaca nad "obojenima" u toj zemlji.

1992 - Nemci Tomas Kemtner i Hajnrih Stribig, dvojica poslednjih zapadnih talaca u rukama islamskih terorista u Libanu, vratili su se u Nemačku posle tri godine u zatočeništvu.

1993 - U sukobima s gerilcima u glavnom gradu Somalije Mogadišu poginulo je šest i ranjeno 43 pripadnika mirovnih snaga UN, koji su bezuspešno lovili vođu najjače frakcije somalskih gerilaca Muhameda Faraha Aidida.

2001 - Pokret koji je bivši bugarski car Simeon II osnovao samo dva meseca ranije pobedio je na parlamentarnium izborima u Bugarskoj.

2004 - U bombaškom napadu ispred regrutnog centra u Bagdadu poginulo je najmanje 25 osoba, za šta je odgovornost preuzela islamistička teroristička grupa Abu Musaba el Zarkavija.

2007 - Najmanje 35 lica je poginulo, a više od 30 je povređeno kada je talibanski bombaš samoubica digao sebe u vazduh i razneo policijski autobus u Kabulu. Eksplozija se dogodila na autobuskoj stanici ispred policijske stanice u centru grada.

2013 - Objavljeno je da je u neposrednoj blizini kompleksa hramova Angkor Vat, u Kambodži, izgrađenom pre 1200 godina, otkriven izgubljeni drevni grad Mahendraparvata. Vođa grupe arheologa Dejmijen Evans sa Sidnejskog univerziteta došao je do otkrića laserskim snimanjem iz vazduha. Stručnjaci nagađaju da je civilizacija u Mahendraparvati propala zbog neobuzdane seče šume i uništenih irigacionih sistema.

2013 - Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz, Vlada Srbije i srpski avioprevoznik Jat ervejz potpisali su u Beogradu inicijalni memorandum o razumevanju. Predsednik Etihad ervejza Džejms Hogan izjavio je tom prilikom da bi Etihad ervejz mogla, u eventualnom strateškom partnerstvu, da poseduje najviše 49 odsto vlasničkog udela u Jat ervejzu.

2014 - U katedralnom hramu u Upsali, Švedska, središtu švedske crkve, za arhiepiskopa je ustoličena Antje Žakelen, koja je od 2007. bila episkop Lunda, čime je na čelno mesto nacionalne crkve Švedske došla osoba ženskog pola, prvi put u istoriji.

2015 - Preminuo je Vlastimir Đuza Stojiljković, jedan od naših najvećih dramskih umetnika. Počev od 1951. bio je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta i Ateljea 212. Ostvario je mnošto velikih uloga i u teatru i na filmu, kao što su predstave: "Neprijatelj naroda" (Stokman), "Pred slepim zidom" (Ognjen), "Generali ili srodstvo po oružju" (Pukovnik Blauring), "Slučajna smrt jednog anarhiste" (Ludak), "Bertino blago" (Arnež), "Sentandrejska rapsodija" (Šamika), "Šajlok" (naslovna uloga), "Kralj Lir" (Luda), "Elijahova stolica" (Jakob Šnajder), "Gospoda Glembajevi" ( Titus Andronicus Fabriczy-Glembay ) ili filmovi i serije: "Put oko sveta", "Leto je krivo za sve", "Dan četrnaesti", "Diližansa snova", "Ljubav i moda", "Pop Ćira i pop Spira", "Srećni ljudi", "U ime zakona", "Zaboravljeni", "Laku noć deco", "Pozorište u kući", "Svetozar Marković".

2015 - U Čarlstonu, Južna Karolina, SAD, prilikom napada automatskim oružjem u afroameričkoj metodističkoj crkvi, ubijeno je 9 osoba a jedna je ranjena. Napadač je bio motivisan rasističkim uverenjima.

2018 - Šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu predsednika vlada dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, potpisali su sporazum u Psaradesu, na grčkoj obali Prespanskog jezera. Sporazumom koji je nazvan - Prespanski, određeno je da će novo ime BJR Makedonije biti - Severna Makedonija.

Tagovi