Iz nedeljnika NM

0

Bliski istok: Izrael dobio novu vladu i premijera

Autor: NM

Izvor: Novi magazin

Bliski istok: Izrael dobio novu vladu i premijera

Izvor: AP

Pošto je izraelski parlament Kneset sa 60 za i 59 protiv od ukupno 120 glasova u nedelju (13. jun) izglasao poverenje novoj vladajućoj koaliciji, novi premijer Naftali Benet i ministri u tzv. novoj “vladi promene” položili su zakletvu.

 

Na taj način je okončana vladavina dosadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua, koji je na toj funkciji bio uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Ubrzo posle objavljivanja rezultata glasanja Izraelci su počeli da slave na ulicama Tel Aviva i Jerusalima, gde su protestovali godinu dana protiv Netanjahua, prenele su agencije.

Vlada ima podršku od osam (dve levičarske, dve partije centra, tri desničarske i jedne islamske arapske stranke) od ukupno 13 partija u Knesetu. Treća je po veličini u istoriji Izraela, a u njoj ima i devet žena, što je rekord. Netanjahu će ostati na čelu Likuda i biće novi lider opozicije koju čine i dve partije ultraortodoksnih Jevreja, jedna ultradesna stranka i Arapska zajednička lista.

Likud je sa 30 poslanika i dalje pojedinačno najjača stranka u Knesetu. Netanjahu, kome se sudi za korupciju, najavio je snažnu opozicionu borbu i brzi povratak na vlast.

Vladu će prve dve godine predvoditi Naftali Benet, desničar i nekadašnji Netanjahuov saveznik, a sada ljuti protivnik, koji će potom na osnovu dogovora o rotaciji dužnost predati Jairu Lapidu, bivšem vođi opozicije i lideru partije centra Ješ atid, koji je bio mandatar za sastav nove vlade, a sada je šef diplomatije Izraela.

Izrael prvi put ima premijera s kipom, pošto Benet nosi ovu malu kapu kojom Jevreji pokrivaju teme. Benet je lider najmanje partije koja je ikada imala premijera jer njegova desničarska stranka Jamina ima samo sedam poslanika, a jedan od njih je glasao protiv nove vlade. On je drugi najmlađi premijer u istoriji Izraela, s obzirom na to da u trenutku stupanja na premijersku funkciju ima 49 godina. Od njega je bio mlađi samo Netanjahu, koji je imao 46 godina kad je 1996. prvi put postao predsednik vlade.

Benet, bivši tehnološki preduzetnik koji je zaradio milione prodajom svoje softverske kompanije, žestoki je protivnik stvaranja palestinske države, a zalaže se za širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Prema Iranu zauzima čvrst stav. Kada je 2005. ušao u politiku svrstao se uz Netanjahua i bio njegov saradnik i viši savetnik, ali su se njih dvojica razišli krajem 2000-ih. U Netanjahuovoj vladi je bio na više ministarskih funkcija, uključujući odbranu i obrazovanje.

Izglasavanjem poverenja novoj vladi okončane su dve godine političke paralize u Izraelu, tokom kojih su održane četiri runde izbora bez jasnog pobednika, navodi AP, prenela je Beta. Za novu 36. vladu Izraela nije bila potrebna podrška 61 od 120 poslanika da bi položila zakletvu već samo prosta većina, navode izraelski mediji.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR