Dva sata i mnogo tema – vraćanje diplomata, Navaljni, sajber napadi, Ukrajina…

Svet 16. jun 202122:28 > 23:02 8 komentara
Bajden, Putin
Tanjug/ Peter Klaunzer/Swiš Federal Office of Foreign Affairs via AP

Nakon prvog zvaničnog susreta predsednika Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina u Ženevi, dogovoreno je da se vrate diplomate proterane iz Moskve, odnosno Vašingtona. Oni su povučeni ranije tokom godine. Dvojica predsednika usvojila su zajedničku Deklaraciju o strateškoj nuklearnoj stabilnosti, razgovarali su o sajber bezbednosti, ljudskim pravima kao i ulozi Rusije u destabilizaciji Ukrajine. Bajden je poručio da su razgovori išli u dobrom pravcu, a Putin da su bili konstruktivni.

Prvi put od kako je počeo mandat američkom predsedniku Džozefu Bajdenu sreće se sa prvim čovekom Rusije – Vladimirom Putinom. Iako je razgovor trajao skoro četiri sata, to je bilo kraće nego što je planirano. Na pitanje novinara zašto, Bajden je uzvratio pitanjem – kada su poslednji put dvojica svetskih lidera razgovarala više od dva sata i dodao da su pokrili planirane teme.

„Rekao sam predsedniku Putinu da moja agenda nije protiv Rusije ili bilo koga drugog, već je u korist američkog naroda – da se borim protiv kovida 19, da obnovimo ekonomiju, da obnovimo odnose sa našim prijateljima i saveznicima i da zaštitimo američki narod“, naveo je nakon sastanka Bajden.

Video: CNN/ Reuters/ N1

Putin je novinarima rekao da se u mnogim pitanjima stavovi mimoilaze, ali da je pokazana želja da se strane razumeju i da se stavovi približe. Međutim, napetosti i neslaganja oko nekih tema je bilo. Između ostalog u vezi sa sumnjama Vašingtona za sajber napade koordinisane iz Moskve.

Povezano:

„Smatramo da je sajber prostor izuzetno važan za obe zemlje, što pokazuju nedavni napad na američki sistem naftovoda u Teksasu i napad na zdravstveni sistem u Rusiji. Mislim da američka administracija nije posebno zainteresovana da to vidi, napade na Rusiju. Sve što rade su insinuacije, ono što nam treba je stručno mišljenje“, rekao je predsednik Rusije.

A Bajden je preneo: „Rekao sam da neke oblasti moraju da budu van dometa napada i dao sam mu listu i mislim da sam mu dao 16 određenih entiteta, 16 definisanih infrastrukturnih objekata u Americi koji moraju da budu van dometa napada. Naravno, to treba da se pokaže i u praksi, odgovorne zemlje moraju da preduzmu mere protiv pojedinaca i imaćemo stručnjake koji će raditi na dogovoru šta je van dometa“.

Uz sajber napada, kao tačka sporenja mogla bi da se opiše i uloga Rusije u destabilizaciji Ukrajine. Lider iz Moskve odbacio je zabrinutost Vašingtona zbog pojačanog vojnog prisustva Rusije u blizini istočne granice Ukrajine i govorio o tome šta je Ukrajina u novembru predložila.

„Šta je Ukrajina predložila? Predložili su povratak ukrajinske vojske u Donbas i drugo predložili su zatvaranje ukrajinsko-ruske granice i treće da se izbori održe tri meseca nakon ove prve dve tačke. Ne morate biti pravnik i ne morate biti neki specijalista da biste shvatili da to nema veze sa sporazumom u Minsku i da je kontradiktorno“, naveo je predsednik Rusije.

Odbacio je Putin i američku zabrinutost zbog hapšenja opozicionog političara Alekseja Navaljnog, a Bajden ponovio koliko su njemu i njegovoj zemlji ljudska prava važna. Na pitanje šta će biti u slučaju da Navaljni umre u zatvoru, Bajden je odgovorio da će to imati katastrofalne posledice po Rusiju.

„Jasno sam rekao predsedniku Putinu da ćemo nastaviti da se bavimo pitanjima kao što su osnovna ljudska prava, jer to je ono što mi jesmo. Smatramo da je to nešto na svi imaju jednako pravo, svi muškarci i žene. I u to treba da uključimo sve više ljudi“, kaže predsednik SAD.

Ruski lider je podvukao da je opozicionar znao da krši ruske pozitivne zakone, da je znao da je na poternici, ali da se ipak vratio u Rusiju sa namerom da bude uhapšen.

Američki predsednik je izjavio da „novi hladni rat“ nikome nije u interesu, a ruski je otkrio da jedan drugog nisu pozvali u zvanične posete.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare