Maloletnici u Hrvatskoj iznad proseka po konzumaciji alkohola 1Foto: Pixabay/ Robert Marinkovic

Evropsko istraživanje sprovedeno 2019. godine pokazalo je da je 90 odsto učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol, a njih 8,1 odsto opilo u 13. godini ili ranije, objavila je Hrvatska Rradio-televizija.

Maloletnici u Hrvatskoj iznad proseka su po konzumaciji alkohola pa je pokrenuta kampanja „Nisam ti rekla“ s ciljem suzbijanja zloupotrebe alkohola kod mladih.

U zagrebačkoj osnovnoj školi Središće učenici tokom čitave nastavne godine uče o štetnosti alkohola i droge. Imaju mnogo pitanja, zato je razgovor izuzetno važan, navodi HRT.

“Čak 87 odsto mladih kaže da im je alkohol lako dostupan i to je podatak s kojim želimo pokrenuti kampanju, da smanjimo dostupnost alkohola mladima i uključimo sve relevantne činioce u hrvatskom društvu”, objasnila je Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo Zagreba.

Kampanja je inspirisana romanom koji je namenjen mladima. Organizatori poručuju da kao društvo trebamo raditi na podizanju svijesti, govoriti o štetnim posljedicama. Vrlo je bitno i što djeca uče kod kuće.

“Ako šaljemo poruke da je piti alkohol nešto što je potpuno normalno i da je piti alkohol jednako zabaviti se onda je mladima vrlo teško jer je to vrlo zbunjuće, to nije samo s alkoholom, to je i sa nekim drogama”, smatra Mirjana Orban iz Službe za mentalno zdravlje.

Na mlade su uticali i pandemija i potres, sve više su se okupljali po parkovima i konzumirali alkoholna pića, koja su im i dalje dostupna u kafićima i trgovinama.

„Vrlo je važna intersektorska suradnja, to nije samo pitanje zdravstvenog sistema koji se prvenstveno bavi terapijskim intervencijama. Kada smo došli do terapijskih intervencija, onda smo na neki način već zakasnili“, naglasio je dr. sc.Ivan Čelić, predsednik Povereništva za suzbijanje droga u Gradu Zagrebu.

Poruka mladima je; zabavite se povodoma završetka školske godine bez alkohola, tako će vam proslava biti lepša i ostati u boljem sećanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari