Dostupni linkovi

Ministri odbrane Srbije i Velike Britanije razgovarali o unapređenju vojne saradnje


Volas i Stefanović
Volas i Stefanović

Ministri odbrane Srbije i Velike Britanije, Nebojša Stefanović i Ben Volas (Wallace), razgovarali su danas (16. jun) u Beogradu o unapređenju saradnje, saopštilo je srpsko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, Stefanović je rekao da današnja prva poseta britanskog ministra odbrane Srbiji ima strateški značaj, ne samo za dva ministarstva, već i za razvoj ukupnih odnosa dve zemlje, dok je Volas kazao da je pred Velikom Britanijom i Srbijom "svetla budućnost u jačanju partnerstva".

Oni su posle sastanka potpisali Aranžman o unapređenju saradnje Srbije i Velike Britanije u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju.
Volas, koji se prethodno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ukazao je da se njegova poseta "nadovezuje na prethodnu saradnju sa Srbijom".

"Dok ovo govorim gotovo 70 britanskih vojnika izvodi vežbu zajedno sa srpskim vojnicima u Srbiji. Za nas je veoma važno da na Balkanu imamo dobre partnere, snažne partnere, a Srbija jeste zemlja sa kojom možemo još više sarađivati i više raditi na našu uzajamnu korist", kazao je Volas.

On je naveo da je u britanskom interesu da Srbija bude snažna i uspešna, i dodao da "nema sumnje da je u interesu Srbije da ima partnere na različitim stranama".

"Mislim da delimo mnogo zajedničkih vrednosti na kojima možemo da radimo zajedno. Imamo mnogo zajedničkih odbrambenih interesa koje možemo da razvijamo. Srbija će se, recimo, pridružiti Velikoj Britaniji u okviru Ujedinjenih nacija u misiji na Kipru", dodao je Volas.

Vojne vežbe na Balkanu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Stefanović je rekao da prva zvanična poseta britanskog ministra odbrane Srbiji ikada "predstavlja krunu dosadašnje saradnje".
On je najavio da će srpska i britanska delegacija sutra prisustvovati vežbi "Platinasti vuk" na kojoj je, uz pripadnike Vojske Srbije, britanski kontingent najbrojniji.

"Istovremeno želim da izrazim i zadovoljstvo zbog naše zajedničke misije na Kipru. To je misija u kojoj će učestvovati i pripadnici srpske vojne policije sa predstavnicima vojske Ujedinjenog Kraljevstva i hoću da se zahvalim na podršci koju smo dobili u realizaciji ove misije, za koju smatram da je jedna od najznačajnijih u konkretnom razvoju odnosa dve vojske", naveo je Stefanović.

Dodao je da je na sastanku bilo reči i o mogućnostima vojno-industrijske saradnje i najavio da će u narednim mesecima timovi razmatrati konkretne oblike te saradnje, stoji u saopštenju.

Zvaničnici Srbije često ističu da je strateško opedeljenje zemlje vojna neutralnost, međutim zvanični Beograd je na meti kritika Evropske unije (EU) zbog vojnih vežbi sa Rusijom i Belorusijom.

Izvestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da i u Uniji postoje zemlje-članice koje su, poput Srbije, vojno neutralne, “ali nijedna zemlja članica EU ne izvodi vojne vežbe sa Rusijom ili Belorusijom".

Velika Britanija je 31. marta 2020. zvanično napustila EU, četiri godine nakon što su građani na referendumu glasali za izlazak njihove zemlje iz evropske zajednice država.

XS
SM
MD
LG