Muzika

Gradski tamburaški orkestar Banjaluka: Svečani koncerti publici na dar

Gradski tamburaški orkestar Banjaluka: Svečani koncerti publici na dar
Foto: N.N. | Gradski tamburaški orkestar Banjaluka: Svečani koncerti publici na dar

Svečanim koncertima u Banskom dvoru 17. i 18. juna, s početkom u 20 časova, Gradski tamburaški orkestar proslaviće 20 godina postojanja, a tamburaši će odsvirati najbolje numere sa svog repertoara i na taj način pokazati publici da su zasluženo opstali na banjalučkoj sceni.

"Za dirigenta orkestra Zlatana Mirića nije bilo nimalo jednostavno iz bogatog opusa izabrati program koji bi publici predstavio svu šarolikost muzičkih stilova i žanrova koji se mogu izvoditi od strane tamburaškog orkestra", rekao je Spomenko Guzijan, predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra.

Dodao je da će se ipak na svečanim koncertima, pored numera tradicionalne tamburaške i narodne muzike, na repertoaru naći i djela operske, filmske i klasične muzike, kao i evergrini domaće i svjetske popularne muzike. Pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića uz orkestar će kao solisti nastupiti Anica Zrilić, Aljoša Đumić, Nataša Vukojević Dukić, Petra Golubović, Ivona Šari, Nataša Grujinović, Ljubiša Samardžija, Ranko Pavić i grupa "Dar".

"Svojim radom i postignutim rezultatima orkestar značajno doprinosi bogatom kulturnom životu u Banjaluci i svrstao se među institucije od značaja za grad. Tokom protekle dvije decenije izrastao je u značajnu kulturnu instituciju i postao svojevrstan kulturni brend grada na Vrbasu, prepoznatljiv širom Evrope", izjavio je Guzijan za "Nezavisne" o koncertima koje će publika moći besplatno pratiti.

Od samog osnivanja orkestar se pozicionirao na tamburaškoj mapi Evrope, pogotovo nakon pokretanja međunarodnog tamburaškog festivala "Veče uz tamburu", koji ove godine doživljava svoje 20. izdanje.

"Pri orkestru neprekidno djeluje škola tambure, kroz koju su prošli mnogi mladi tamburaši, od kojih su neki danas profesori muzike. U čast prvog predsjednika i jednog od osnivača orkestra od ove godine škola tambure nosi naziv 'Branko Davidović'. Na inicijativu Gradskog tamburaškog orkestra osnovan je Evropski tamburaški savez, čije sjedište je upravo u Banjaluci", pojasnio je Guzijan.

Savez je jedna od rijetkih međunarodnih organizacija čije sjedište se nalazi u Republici Srpskoj. Pored toga, orkestar je jedan od osnivača Svjetske tamburaške asocijacije sa sjedištem u Novom Sadu. 

"Odmah nakon ovog svečanog koncerta, 19. i 20. juna nastavlja se 20. Evropski festival trzalačkih instrumenata 'Veče uz tamburu'. Zbog ograničenja okupljanja u zatvorenom prostoru, a nastojeći da što veći broj naših sugrađana uživa u druženju sa vrhunskim tamburaškim orkestrima, ovogodišnji festival će se održati na otvorenom prostoru, u ambijentu parka 'Mladen Stojanović'", objasnio je Guzijan.

Kao jedan od pokretača obilježavanja Svjetskog dana muzike, 21. juna, na taj dan Gradski tamburaški orkestar će imati dva nastupa u gradu, jedan u centru grada, a drugi u studentskom kampusu u okviru Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

"I ove, kao i prethodnih godina, orkestar je dobio brojne pozive za učešće na evropskim muzičkim festivalima. Ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, orkestar će u septembru gostovati na nekom od tih festivala", zaključio je Guzijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije