Bilčik: I u EU ima neutralnih zemalja pa ne izvode vežbe sa Rusijom i Belorusijom 1Foto: Beta

Nikada ne bih doveo u pitanje šta Srbija odlučuje da radi, jer je to suveren i slobodan izbor. Ali, jeste važno istaćii da neki od tih izbora mogu da imaju posledice, kaže izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On podseća da u Evropskoj uniji (EU) postoje zemlje članice koje su vojno neutralne, ali nijedna ne izvodi vojne vežbe sa Rusijom ili Belorusijom.

Bilčik je ranije izjavio da zajednička vojna vežba Srbije, sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da on (Bilčik) nema prava da Srbiji određuje s kim će održavati vojne vežbe.

U intervjuu za RSE, uoči međuvladine konferencije koja će biti održana 22. juna u Briselu. Bilčik kaže kako pokušava da otvoreno prenese kakvo je raspoloženje u Briselu.

Na pitanje kako gleda na odgovor predsednika Srbije da nije taj koji će određivati Srbiji sa kim će učestvovati na vojnim vežbama, Bilčik odgovara: „Srpski predsednik je političar, ja sam takođe političar. Verujem da je važno da imamo otvoren i iskren razgovor o temama koje mogu da budu i teške ponekad.”

“Dozvolite mi da kažem da imam potpuno poštovanje za odluke koje Srbija donosi, uključujući i pitanje sa kim Srbija izvodi vojne vežbe, to nije tema. Moj komentar je bio o tome da, treba imati u vidu kontekst i momenat u vremenu”, dodaje on.

Bilčik podseća da se ove nedelje raspravlja o sankcijama koje će ciljati vlasti u Belorusiji nakon državnog terorizma koji su učinili kidnapovanjem EU leta između dve EU države, Atine i Vilniusa od strane beloruskih snaga.

“Moja izjava je bila u pravcu toga da, dok imamo razgovore o važnoj međudržavnoj konferenciji koja će biti održana 22. juna, održavanje vojne vežbe u tom momentu sa ruskim i beloruskim specijalnim snagama, u Rusiji, jeste signal na koji jedan broj država članica neće gledati pozitivno”, kaže izvestilac i poručuje: “Pokušavam da otvoreno prenesem kakvo je raspoloženje u Briselu po tom pitanju.”

Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju posao mu je, objašnjava, da radi otvoreno i na konstruktivan način, na odnosima između Beograda i Brisela, između Srbije i institucija Evropske unije.

“Moj komentar je dat kao prijateljska poruka, koja je podvukla da je ovo važno pitanje”, objašnjava Bilčik.

Prema njegovim rečima, pitanje spoljne politike i njenog usklađivanja sa EU nešto je što zemlje članice uzimaju u obzir kada donose odluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari