Iskopan dijamant od čak 1.098 karata

Rudarska kompanija "Debsvana" saopštila je da je u Bocvani iskopala dijamant od 1.098 karata.
Iskopan dijamant od čak 1.098 karata
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kompanija je pokazala dijamant iskopan 1. juna predsedniku Bocvane Mokvetskiju Masisiju, u glavnom gradu Gaboroneu, preneo je "Gardijan".
 
"Veruje se da je ovo treći najveći dijanamt u svetu", kazala je direktorka "Debsvane" Linet Armstrong.
 
"Debsvana" je rudarska kompanija sa sedištem u Bocvani i jedan od vodećih svetskih proizvođača dijamanata po vrednosti.
 
"Ovaj redak i izvanredan kamen znači mnogo za kontekst dijamanata u Bocvani. Daje nadu naciji koja se bori", izjavila je Armstrong.
 
Ovo je ujedno i najveći dragocen kamen koji je otkriven u istoriji ove kompanije, u zajedničkom projektu vlade i globalne grupe "De Bers", koja je međunarodna korporacija specijalizovana za vađenje, eksploataciju, maloprodaju i trgovinu dijamanata.
 
Najveći dijamant otkriven dosad ima 3.106 karata i pronađen je u Južnoj Africi 1905. godine, a drugi je bio 1.109, otkriven u severoistočnoj Bocvani 2015. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.