Читај ми!

Putin: Razgovori bili konstruktivni; Bajden: Moja agenda nije usmerena protiv Rusije

Prvi susret predsednika SAD Džozefa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina završen je u Ženevi posle nepuna četiri sata. Putin je rekao da je sa Bajdenom imao konstruktivne i otvorene razgovore. Američki predsednik u odvojenom obraćanju novinarima poručuje da su razgovori išli u dobrom pravcu i da je na obojici odgovornost da imaju stabilne i predvidive odnose.

Vladimir Putin je u obraćanju novinarima nakon sastanka rekao da su obe strane pokazale želju za međusobnim razumevanjem.

Ruski predsednik je naveo da su se obe strane složile da vrate diplomate proterane iz Moskve, odnosno Vašingtona.

Takođe je istakao da su se "dotakli" teme Ukrajine i njenog eventualnog članstva u NATO-u.

Putin je optužio Ukrajinu da je prekršila Sporazum iz Minska.

Sa Bajdenom se, kaže, složio i da dve strane započnu pregovore o sajber bezbednosti, a u svetlu nedavnih hakerskih napada na velike korporacije. 

Putin je naglasio i da će dve zemlje početi pregovore o mogućim izmenama novog START ugovora o naoružanju, najavljujući istovremeno da će Rusija raditi na obnavljanju ruske infrastrukture na Arktiku čija je izgradnja započeta u vreme SSSR-a.

Istakao je da su dve države odgovorne za stratešku nuklearnu stabilnost, preneo je Rojters.

Putin je, takođe, naveo  da je američka zabrinutost zbog ruske militarizacije Arktika neosnovana i da Rusija i SAD treba da sarađuju kada je reč o Arktiku.

Ruski predsednik je rekao da nema nikakvih iluzija o SAD i da kada je reč o njegovom odnosu sa Bajdenom tu ne može da se govori o prijateljstvu jer obojica brane interese svojih zemalja.

"Razgovori su bili pragmatični, nisam osećao nikakav pritisak. Razgovori su vođeni u atmosferi da se postignu rezultati", rekao je Putin, odgovarajući na pitanja novinara.

Bajden: Razgovori išli u dobrom pravcu, nije bilo napetosti

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji se novinarima obratio posle ruskog predsednika, takođe je rekao da su razgovori išli u dobrom pravcu i da nije bilo napetosti.

"Putin i ja delimo istu odgovornost, naši odnosi moraju da budu stabilni i predvidivi. Moja agenda nije usmerena protiv Rusije, već u korist ruskog naroda", rekao je Bajden.

Međutim, Bajden je istakao da je pitanje ljudskih prava veoma važno za SAD i da će ono uvek biti na stolu.

"Ljudska prava su u DNK američkog naroda. Svaki predsednik SAD mora da brani demokratske vrednosti inače ne može da računa na poverenje građana", rekao je Bajden.

Predsednik SAD je rekao da postoji prostor za unapređenje odnosa sa Rusijom.

"Jasno je da nije ni u čijem interesu da imamo novi Hladni rat", istakao je Bajden.

Predsednik SAD je rekao i da svet mora zajednički da radi na ranoj detekciji budućih pandemija.

"Dogodiće se", rekao je Bajden.

SAD i Rusija dokazale da su sposobne za napredak

SAD i Rusija su dokazale da su sposobne da postignu napredak u zajedničkim ciljevima, čak i u periodima napetosti, istaknuto je u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno posle samita ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Rusko-američka saradnja pomaže u smanjenju pretnji naših sukoba i pretnji nuklearnim ratom. Nedavno produženje novog ugovora Novi START ilustruje našu posvećenost kontroli nuklearnog naoružanja, navela su dvojica predsednika u saopštenju i dodala da su danas ponovo potvrdili princip da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da se on nikada ne sme voditi", stoji u zajedničkom saopštenju.

Sjedinjene Američke Države i Rusija započeće integrisani bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi postavile temelje za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika, navedeno je u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD sastali su se u vili "La Granž" u Ženevi , prvi put od kako je Bajden stupio na dužnost predsednika SAD u januaru ove godine.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво