Skupština Crne Gore razmatra smenjivanje ministra pravde zbog izjava o Srebrenici 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas obrazlažući inicijativu za smenjivanje ministra pravde Vladimira Leposavića, da „nije mogao da sanja“ da će njegov izbor ministra biti doveden u pitanje, ali da je njegov zahtev za smenjivanje odluka o „budućnosti svih, dece i građana“.

Skupština Crne Gore je raspravu o tome počela tek danas, dva meseca od kada je premijer podneo zahtev za smenjivanje Leposavića posle oštre reakcije međunarodne zajednice zbog izjave ministra u kojoj je relativizivoao genocid u Srebrenici.

Premijer Krivokapić pitao je „da li Crna Gora želi da bude evropska, građanska, demokratska ili da stalno oseća posledice famoznih godina koje su devedesete“.

„Doneo sam odluku za budućnost svih nas, naše dece i građana. Moj izbor je jasan, a vi birajte po vašoj savesti“, rekao je Krivokapić poslanicima.

Kako je rekao, nije mogao da sanja da će njegov izbor biti doveden u ovu situaciju jer se „vodio ključnim elementima – da je profesionalac, ima ljudskosti“.

Ali je ukazao da je razočaran što je Leposavić odbio da prihvati ličnu odgovornost i što se „kroz ovu situaciju prikazuje na različite načine – negde kao heroj, negde na negativan način“.

„Danas imamo apsurdnu situaciju da u zaštitu Leposavića staju isti koji su ga napadali, kao što su napadali ovu vladu, dok cela stvar nije postala deo dnevne politike“, ocenio je Krivokapić.

Nije, međutim, izvesno da li će inicijativa za smenjivanje dobiti podršku u parlamentu. Podršku su najavili predstavnici opozicionih partija, dok su iz vladajućih Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije poručili da će biti protiv.

Demokratska Crna Gora je saopštila da ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) učestvovati u smenjivanju ministra, dok su iz Ure najavili podršku inicijativi Krivokapića.

Poslanici DPS-a bojkotuju rad parlamenta i još nije poznato da li će biti u sali kada se bude glasalo o razrešenju Leposavića.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović rekao je danas da je jedini izlaz da premijer povuče predlog za razrešenje ministra jer smatra da Skupština Crne Gore nije nadležna pošto se izjava Leposavića odnosi na „rat u drugoj zemlji“, a rasprava o tome nije predviđena Ustavom i drugim aktima.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović ocenio je da ministar treba da odgovara za svoje reči i postupke, i da lični interes ne može da bude iznad javnog.

„Znamo kako se takav pristup politici završava. Ne može narod Crne Gore da prolazi ono što je poslednjih 30 godina“, istakao je on.

Poslanica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić rekla je da Leposavić ima posebnu odgovornost zbog resora kojim rukovodi, te „ako se lično ne zalaže za nešto, nije smeo izneti lične impresije na tu temu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari