16. jun  2021. 15.27  | Izvor: Tanjug

Gojković: Važna intenzivna kulturna saradnja sa Francuskom

PARIZ -

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je danas Muzej "Orsej" u Parizu, gde je razgovarala sa direktorkom Lorens de Kars i istakla da je za Srbiju važno uspostavljanje još intenzivnijih bilateralnih odnosa u oblasti kulture sa Francuskom.

Gojković je uputila čestitku Lorens de Kars povodom imenovanja za direktorku čuvenog “Luvra”, na čije čelo će stupiti 1. septembra kao prva žena koja će voditi ovu veliku instituciju.

Ministarka kulture je napomenula da je za Srbiju važno da ima saradnju posebno sa značajnim institucijama kulture kao što su muzeji Orsej i Luvr.

maja, gojkovic

Ona je naglasila da je u tom kontekstu za ustanove kulture u Srbiji značajna saradnja i razmena iskustva u oblasti muzeologije i zaštite kulturnog nasleđa.

Gojković je podvukla da postoje brojni potencijali saradnje Muzeja Orsej sa ustanovama kulture u Srbiji, posebno u okviru održavanja važnog projekta "Novi Sad -Evropska prestonica kulture 2022. godine".

Ministarka Gojković će sutra u okviru posete Parizu imati sastanak sa ministarkom kulture Francuske Rozelin Bašlo Narkan, sa kojom će razgovarati o daljem razvoju saradnje.

Nakon toga će se sastati sa direktorkom Centra "Žorž Pompidu" - Žili Narbej, a u Kulturnom centru Srbije otvoriće izložbu srpskog slikara Milana Marinkovića Cileta pod nazivom "Prolaznici".