"Očekujem pritisak SAD na Kurtija"

Politički analitičar Miljazim Krasnići kaže da predlozi premijera Aljbina Kurtija ne mogu zameniti međunarodno preuzete sporazume na koje se Kosovo obavezalo.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 16.06.2021.

15:21

Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Krasnići smatra da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija moraju preduzeti konkretne korake u cilju postizanja konačnog sporazuma Kosova i Srbije, u suprotnom se, kako kaže, ne mogu očekivati nikakvi rezultati.

“Ono što smo čuli nakon sastanka u medijima zaista predstavlja veliki problem, jer umesto ka rešavanju išlo se ka zaoštravanju odnosa. Sada sve zavisi od stava Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, jer su mnogo investirali da dođe do tog susreta i da se reaktivira dijalog. U tom smislu je najvažnije šta će oni preduzeti u budućem periodu, jer ako oni nešto ne preduzmu ne možemo se nadati nikakvom rezultatu”, ističe Krasnići.

On je mišljenja da kosovske institucije ne mogu pobeći od međunarodno preuzetih obaveza, aludirajući između ostalog na formiranje Zajednice srpskih opština.

Krasnići je iznenađen predlogom premijera Kurtija o formiranju Nacionalnog saveta, jer smatra da Srbi na Kosovu uživaju mnogo veće ustavne i pravne privilegije od Albanaca u Srbiji.

“Srbi na Kosovu trenutno imaju mnogo više nego taj Nacionalni savet koji imaju Albanci u Preševskoj dolini. To nije realno, za očekivati je da to neće zadovoljiti zahteve druge strane. Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu za tu Zajednicu srpskih opština, to mora da se realizije. Kako i na koji način ostaje da se vidi. Ne može se pobeći od te obaveze koje su preuzele kosovske institucije”, navodi Krasnići.

Napominje da premijer Kurti mora da promeni svoj stav prema spoljnoj politici, jer ukoliko nastavi sa ovakvom oštrom retorikom može biti izložen pritiscima međunarodnih faktora, koji neće tolerisati ponašanje koje može da blokira dijalog.

“Trebalo bi da bude umerenijih reči i poteza kojim bi se pridobilo poverenje međunarodne zajednice i kosovskih Srba, a na ovakav način je to nemoguće. Očekujem da će se povećati pritisak Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na adresu gospodina Kurtija. U tom smislu ima dve mogućnosti. Prva je da ostane tvrdoglav kao na sastanku u Briselu, što može da ga dovede do novih izbora na Kosovu kao što je to bio slučaj i prethodni put. Druga je da se promeni”, zaključio je Krasnići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: