Ekonomija

0

Vučić: Očekivani rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu izmedju 12 i 16 odsto

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Vučić: Očekivani rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu izmedju 12 i 16 odsto

Izvor: Beta/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je očekivani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu ove godine izmedju 12 i 16 odsto.
 
On je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija po rastu BDP-a od 1,7 odsto u prvom kvartalu treća zemlja u Evropi, iza Luksemburga i Estonije, ne računajući Irsku.
 
"Nadamo se da će Srbija ove godine po rastu BDP-a biti ako ne prva, onda medju nekoliko najuspešnijih evropskih zemalja", rekao je Vučić.
 
On je istakao da su rast inostranih i domaćih investicija, kao i izvoza i tražnje, glavni stubovi ekonomskog rasta Srbije.
 
Naveo je da su direktne strane investicije u prvih pet meseci ove godine iznosile 1,4 milijarde evra, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine i jednako kao za pet meseci 2019. godine.
 
Vučić je pozvao ministre da rade na tome da se brže spovode infrastrukturni projekti, kako bi sav novac za te namene bio potrošen.
 
Govoreći o makroekonomskoj stabilnosti, Vučić je rekao da su devizne rezerve zemlje na maksimumu od preko 14 milijardi evra, a da su rezerve zlata povećane na 36,3 tone.
 
"Ići ćemo na povećanje rezervi zlata na 50 tona, jer to je znači sigurnost za javne finansije u slučaju svetske krize", rekao je on.
 
Vučić je najavio poreske podsticaje za zapošljavanje mladih, posebno u oblasti istraživanja i IT tehnologija.
 
Kako je objasnio, biće ukinuta obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mladje od 40 godina.
 
"Ta mera nama neće doneti značajne gubitke, ali je veliki signal mladima da mislimo na njih. Time će oni svakako imati plate veće od proseka, a nećemo ih vraćati na prosek zbog plaćanja dažbina", rekao je Vučić.
 
Planirano je i trogodišnje oslobadjanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika.
 
Medju poreskim podsticajima zapošljavanju, kako je rekao biće i oslobadjenje plaćanja 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja.
 
Vučić je rekao da će brza pruga od Beograda do Novog Sada biti puštena u saobraćaj krajem februara i da "jedva čeka da sedne u brzi voz koji je Srbija kupila od švajcarske kompanije Štadler".
 
Dodao je da će 1. septembra ove godine početi radovi i na drugoj deonici brze pruge, od Novog Sada do madjarske granice.
 
Vučić je rekao da je u Srbiji pšenicom zasejano 600.000 hektara i da je to tri odsto više nego prošle godine, a da se očekuje da početna cena bude za 15-20 odsto viša nego prošle godine.
 
Istakao je da je cena malina "odlična" jer koštaju 300 dinara za kilogram i da će proizvodjači moći da od nje uštede i za godine kada ne bude "rekordna" cena.
 
Vučić je rekao i da se raspisuje konkurs za IPARD program od 60 miliona evra za nabavku opreme, mehanizaciju i poljoprivredne fabrike.
 
Dodao je da će u Arilju biti fabrika za preradu malina, a u Merošuni hladnjača u vlasništvu grčke firme Agrifreda dok će u Šidu biti fabrika stočne hrane.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR