16. jun  2021. 13.19  | Izvor: Tanjug

Surlić: Kurti zarobljenik svojih političkih obećanja

BEOGRAD -

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zarobljenik je svojih političkih obećanja kosovskoj javnosti, a to su da će postojati reciprocitet i da se Kosovo tokom dijaloga Beograda i Prištine mora tretirati kao ravnopravni partner, ocenio je danas asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

Kako je pojasnio, reciprocitet podrazumeva da ono što Kosovo čini kao "ustupak" i Srbija će morati, ali i da će prava koje Srbi imaju na Kosovu imati i Albanci na jugu Srbije.

aljbin, kurti

"Drugo je da se Kosovo mora tretirati kao ravnopravni partner u dijalogu i da u svemu tome on vidi Kosovo kao državu, znači svaki dokument koji se bude razmatrati, moraće da se prihvata činjenica da je Kosovo država", kazao je Surlić za TV K1.

Surlić kaže da je Kurti to obećao građanima i da sada od toga ne može da odustane.

Kako navodi, Kurti i pred predstavnicima EU i SAD ponavlja koncepciju da sa Srbijom razgovara kao sa bilo kojom zemljom iz regiona i da bi Srbija trebalo da se oslobodi balasta Kosova, što je Kosovo već uradilo.

"Ako uđemo u taj njegov vrednosni okvir, to ima logiku, ali suštinski Kosovo nema budućnost na međunarodnom planu pogotovu bez saglasnosti Srbije", kaže Surlić.

Navodi da je sada pitanje da li će EU i SAD da izvrše pritisak na Kurtija, ali primećuje i da su oni izdejstvovali nezavisnost Kosova i da su na strani Kurtija čak iako ima ovakav stav.

Komentarišući ocenu Miroslava Lajčaka da dijalog nije bio lak, ali da je važno da se dogodio, Surlić kaže da Lajčak mora da govori ono što je u njegovom mandatu, kao i da s obzirom da je Kurti rekao da njemu dijalog ništa ne znači, za njih i jeste uspeh što su doveli Kurtija u Brisel.

Na pitanje da li bi SAD odgovaralo da se Kurti ujedini sa Albanijom, Surlić kaže da smatra da ne bi i dodaje da je to veštački kreirana ideja o panalbanskom projektu koju Kurti koristi kao probni balon.

Govoreći o predstojećem sastanku predsednika SAD i Rudije, Džo Bajdena i Vladimira Putina, u Ženevi, Surlić navodi da je važno što će se sastati, ali da ne veruje da će se nešto epohalno dogovoriti.

"Sam susret jeste otopljavanje odnosa, promena retorike, ali ti odnosi već dugotrajno otežavaju celokupne globalne i geostrateške igre i komplikuju mnoge stvari, a pogotovu opterećuju američko društvo gde je Rusija predstavljena kao u Hladnom ratu. Možda je ovaj susret prilika da se Rusija svede kao neprijatelj u normalne okvire, a ne imaginarne pretnje", kaže Surlić.

Srodne vesti