Magazin Srbija

U MZ Gradac pobedila opozicionarka, naprednjaci pokazali šta je sila i poništili izbore

mz gradac
Printscreen

Izbori za savete mesnih zajednica (MZ) koji su održani pre nekoliko dana širom Srbije bili su priprema i pokazna vežba za parlamentarne izbore iduće godine, odnosno u kakvoj atmosferi će oni biti sprovedeni i čemu se mogu nadati opozicioni kandidati.

Navikli smo da Srpska napredna stranka (SNS) pali svoju mašineriju i tešku artiljeriju u danima oko izbora, a upravo to se dogodilo i sada, iako se radilo o izborima za MZ, za najniži nivo vlasti.

Predvodnik invazivnih naprednjačkih odreda u Novom Sadu bio je niko drugi do brat predsednika Republike Andrej Vučić, dok su na jugu Srbije isti posao radile lokalne kabadahije zastrašivanjem već i onako prestrašenog naroda.

Zanimljivo je bilo i u Raškoj, jer su izbori za MZ Gradac poništeni zbog, očigledno namerne, neregularnosti. SNS je u Raškoj osvojio 118 mesta u 18 mesnih zajednica, dok je u MZ Gradac izborno mesto sa 350 registrovanih birača poništeno zbog navodne neregularnosti u primopredaji izbornog materijala.

Kuriozitet je da se izbori poništavaju u jedinoj MZ u Raškoj gde SNS nije odneo ubedljivu pobedu. Dragica Nikolić, predstavnica Lokalnog fronta Raška, imala je jednak broj glasova kao njen politički protivnik iz SNS-a.

Nikolić je verovala da će poništiti izbore, ali da nije znala koje će opravdanje naći za jednu takvu odluku. Izbori su, kaže, održani u tajnosti jer je o njihovom održavanju direktno obavešteno samo članstvo vladajuće partije, te je bilo teško obavestiti ljude da se u njihovom mestu biraju lokalni predstavnici.

– Sa znatiželjom sam čekala taj trenutak, odnosno da vidim scenario kojim će izbori biti oboreni. Ja sam zajedno sa još jednim kandidatom SNS imala 49 glasova, što je bio najveći broj glasova. Dok su drugi imali mnogo manje. Izašlo je 100 glasača od kojih je 99 bilo regularno. To je poprilično veliki rezultat za mene. Obaveštenje o izborima objavljeno je na oglasnoj tabli u selu. A znamo da običan građanin ne ide svakog dana do nje da bi se informisao. Zatim, i na lokalnoj televiziji, koju praktično niko ne gleda. Tako da su oni sa te strane postigli legitimitet, ali fingirani – požalila se Nikolić novinaru N1 na već svima znane metode vladajuće partije.

U obrazloženju izborne komisije stoji da se izbori poništavaju “zbog bitnih nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora za izbor članova Saveta mesne zajednice Gradac”. Takva odluka doneta je na osnovu usvojenog prigovora Nenada Božića iz Gradca. Članovi lokalne “izborne komisije” sa zidarcem u ruci ispred prve prodavnice, sedeći na gajbama piva, objasnili su novinaru N1 kako ne veruju da je bilo nekih neregularnosti tokom izbornog procesa.

U ovom mestu ne postoji škola, ni ambulanta, kao ni pošta. Ne postoji ništa što obavezuje vlast da povede računa o ljudima koji tamo žive. Apsolutno ništa, osim njihovo biračko pravo. Tada oni postaju centar univerzuma, umesto beskorisnih staraca postaju “bake i deke” o kojima predsednik brine dok im pakuje vitamine za poneti.

Šta je bilo neregularno?

Dok su u svim drugim MZ izbori proglašeni za validne, navodno bez nekih grubih kršenja izbornih pravila, Gradac mora ponovo na glasanje u nedelju 26. juna. Konkretan razlog je zaista neverovatan, jer je očigledno da je neko namerno ukrao koverat u kojem se nalazi kontrolni list, a sve kako bi poništio ovo biračko mesto. Takođe, prilikom brojanja glasova nije pronađen koverat sa nevažećim glasačkim listićima.

Dakle, izbori u svim ostalim MZ u Raškoj održani su pod regularnim uslovima, sve je prošlo u najboljem redu, svaki koverat je ostao na svom mestu, dok je u MZ Gradac poništeno glasanje jer je opozicioni kandidat imao jednak broj glasova kao kandidat SNS-a i pored svih otežavajućih okolnosti.

Možemo samo da zamislimo nivo regularnosti na izborima za MZ u ovakvim malim mestima gde budno oko kritičke javnosti gotovo da nikada ne dolazi, osim kao po kazni i kada se desi nešto što ostaje dan ili dva u medijima. Narod je ovde prepušten na milost i nemilost lokalnim primitivcima koji se kriju iza stranačkih knjižica.

SNS: Opozicija iza nezavisnih kandidata

Sprska napredna stranka brani se i ovoga puta od optužbi za nameštanje izbora, za uslovljavanje i ucene zaposlenih u javnom sektoru i optužbi za slanje “kontrolora” glasačke vojske, kao što je brat predsednika stranačke države. Njihova odbrana napadom po sistemu “majmun radi, što majmun vidi” razrađen je i dosadan princip ustanovljen od njihovog vrhovnog vođe.

Oni tvrde da su „pretnje, otkazi, upadi članova takozvanih kriznih štabova u preduzeća i institucije sistema karakteristični za period od 5. oktobra 2000. do 2012. godine“, kada je kako su naveli, „vladao neko drugi”. Dakle i dalje isti princip, takozvani “bivši režim”.

– Da li takozvani nezavisni kandidati, zavisni od raznih Đilasa, Jeremića, Novakovića i ostalih Tepićki, uživaju podršku komšija, kako stoji u saopštenju, videćemo sutra, po zatvaranju birališta. Silno su se prevarili oni koji u saopštenju tvrde da je kandidovanje izazvalo pometnju u redovima SNS. Mi smo u svakom trenutku spremni da izađemo na izbore na svim nivoima i u fer borbi svakoga ubedljivo pobedimo, pa ko voli nek izvoli – saopšteno je iz SNS-a.

Za kolike idiote ovi naprednjački sektaški odredi smatraju sve nas ostale građane? “Đura će ti oprostiti što te je tukao” i “veruj mom bratu lažovu”, fore iz trećeg osnovne, to je zvanična politika u Srbiji.

Pokazna vežba: Od pregovora oko teoretski regularnih izbornih uslova, do sektaške prakse

Ovakvo sramno ponašanje, koje nažalost traje čitavu deceniju, uvod je u parlamentarne izbore od kojih opozicija očekuje promenu  ovog kataklizmičnog režima. Prethodne izbore su bojkotovali, sada su usred razgovora oko izbornih uslova, a izbori za MZ su prava pokazna vežba kako sve to izgleda na terenu.

Mogu se oni u teoriji dogovoriti oko izbornih uslova, Vučić im može izaći u susret sa svim željama i uslovima, može im obećati i sigurne glasove, ali u praksi ova mašinerija ne gubi izbore. To je postalo jasno svima koji iole mozga imaju, ova garnitura sa vlasti ne odlazi izborima.

Na izborima su došli, ali nažalost ovakvi “političari” ne odlaze na taj način. Ko još očekuje da će Vučić izaći i nekome čestitati pobedu? Da će sve svoje i afere najbližih saradnika ostaviti nekome da ih rasvetljava po slovu zakona? Jesam li ja lud ili je opozicija naivna poput onog hipnotisanog penzionera koji prima minimalnu penziju, a i dalje voli Vučića kao da mu je iz oka ispao?

Na izbore se mora izaći, mora se animirati javnost, zamoliti narod da i pored svih krađa izađu na glasanje, a onda izbornu volju braniti svim sredstvima. I dalje nije za koga, već protiv koga. Znam, ali takva nam je sudbina. Ta izborna volja, pre svega slobodna volja, najviši je ideal demokratije koji je Vučić vešto unizio i unakazio svojim bugarskim vozovima, batinaškim odredima Velje Nevolje, ucenama i svime onime što smo imali prilike da vidimo u prethodnim godinama. Ljudi, pa čak se i brat Andrej uključio za jedne, u očima šire javnosti tako nebitne, izbore za MZ.

Kad kafa i čarape ne odrade posao, SNS pali mašinu za zastrašivanje

Čitajte Luftiku na Google vestima

163 Shares
163 Shares
Share via
Copy link