Dostupni linkovi

U BiH iz EU stiglo još 10.530 doza vakcina Pfizer-BioNtech


Kontingent Pfizer vakcina koji je došao u BiH u maju na sarajevski aerodrom
Kontingent Pfizer vakcina koji je došao u BiH u maju na sarajevski aerodrom

U Bosnu i Hercegovinu (BiH) stigao je sedmi kontingent vakcina iz mehanizma Evropske unije (EU), EU4Health, a riječ je o 10.530 doza proizvođača Pfizer-BioNtech, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kako je saopšteno, vakcine Pfizer-BioNtech stigle su u BiH u srijedu, 16. juna.

"Moramo imati na umu da su vakcine najvažnije sredstvo javnog zdravlja protiv pandemije korona virusa", navodi se u objavi na službenom Twitter profilu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Austrije, očekuje se da će u BiH doći ukupno 214 hiljada doza vakcina Pfizer-BioNtech do avgusta, a putem istog mehanizma očekuje se i 380 hiljada doza AstraZeneca vakcina iz Poljske.

Prve doze vakcina za BiH iz EU mehanizma su stigle 4. maja.

Prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH od 8. juna, 188.848 osoba u BiH primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, dok je gotovo 50 hiljada njih primilo i drugu dozu.

Kako je rečeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH u toku je proces započinjanja izvještavanja prema Evropskom sistemu nadzora s podacima o broju vakcinisanih građana BiH, tako da su u pitanju podaci koji oslikavaju okvirno stanje.

Prema tim podacima u Republici Srpskoj (RS) prvu dozu vakcine primilo je 88 hiljada osoba, dok je njih 38 hiljada primilo drugu dozu.

U Federaciji BiH (FBiH) prvu dozu primilo je 100.848 osoba, dok je drugom dozom vakcinisano njih 11.858, a u Brčko Distriktu podaci su da je aplicirano 4.197 doza bez preciziranja koliko ih je primilo prvu, a koliko drugu dozu.

Prema podacima Worldometers-a BiH je druga u svijetu po broju umrlih od korona virusa na milion stanovnika, ispred koje se nalazi Mađarska.

Od proglašenja pandemije do danas, u BiH je registrovano 9.534 umrlih zbog COVID-19, dok je od marta prošle godine do danas zabilježeno nešto više od 200 hiljada zaraženih osoba.

XS
SM
MD
LG