Putevi i investicije ne brišu "zarđale kašike" 1Foto Danas

„Nisi dobio? Dobićeš“, jedna je od poruka građana na portalima i društvenim mrežama nakon preksinoćnih tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „nije dobio, ni vratio zarđale kašike“ niškom slikaru i karikaturisti Slavoljubu Blagojeviću, koji mu ih je poslao u znak protesta zbog odnosa vlasti prema penzionerima, a i kao podsećanje ko čini tu vlast.

Vučić je povodom ovog „slučaja“ još kazao da na samom početku ratova na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine, kada je lider radikala Vojislav Šešelj poručio da će „četnici klati srpske neprijatelje kašikom za cipele, i to zarđalom“ nije bio u politici.

Postao je, naime, član SRS 1993. godine, ali od tada “uknjižio” različite ratnohuškačke izjave, od kojih je jedna od najcititranijih ona sa govornice u Skupštini Srbije: „Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu
muslimana…“.

– U to vreme nisam bio član stranke, nijedne. Nikada se nisam stideo, iako nisam srećan zbog svega što sam nekada govorio ili činio, ali se nikad nisam stideo jer sam nešto osećao, voleo i nečemu pripadao svim srcem – rekao je Vučić, koji je, inače, bio član i funkcioner SRS 15 godina.

Predsednik Srbije je ovom izjavom za Televiziju Pink negirao Blagojevićeve tvrdnje u Danasu da mu je iz kabineta predsednika Srbije pred kraj prošle sedmice vraćen paket sa zarđalim kašikama u vrednosti 30 odsto njegove penzije, koji mu je poslao 8. juna.

Blagojević se odlučio na slanje ovakvog „poklona“ nakon što je Vučić – opet povodom teksta u našem listu, u kojem se navodi da mu je Blagojević vratio penzionerski paket sa vitaminima – rekao da bi taj gospodin trebalo da vrati i 30 odsto penzije, koje su „za toliko veće nego u vreme kada je u vlasti bio onaj u čijem se mediju on oglašava“.

Blagojević za naš list kaže da Vučić na ovaj način ne vređa samo dostojanstvo jednog prosečnog penzionera već svih građana Srbije, i to obraćajući se iz Brisela, gde se odvija drama u vezi sa Kosovom i Srbijom.

Smatra besmislenim da se pravda da je poslao paket, jer je to učinio preko pošte koja je „državna ustanova“, na paketu piše ko ga je i gde poslao, a status i put pošiljke se mogu pratiti.

Ne zna ko je od službi u kabinetu predsednika paket vratio, ali je „siguran da Vučić zna“.

– Uveren sam da ga je pogodilo to što su zarđale kašike metafora za njegove “rane radove”, koje bi da zaboravi. I moje su pobili fašisti, pa vodim računa šta govorim i radim. On bi hteo da se pospe pepelom, ali to nije moguće, dosta toga je zabeleženo. Sad pokriva grehove iz mladosti i čisti biografiju nekakvom gradnjom puteva i “investicijama”, ali to neće biti moguće. Puteve su gradili i Adolf, Pinoče, Duče i ostali autokrati, pa nisu uspeli da operu biografije – kaže on.

Đokica Jovanović, sociolog i univerzitetski profesor u penziji, kaže da ne može znati zašto Vučić na ovaj način reaguje na individualni čin jednog penzionera iz Niša, ali smatra da tu ima i nezadovoljstva zbog podsećanja na kontroverze iz njegove biografije, kao i zbog toga što nepoverenje prema vlasti jasno pokazuju i „najslabiji“.

– Na simboličkom društvenom planu, ovakvo Vučićevo negiranje je pokušaj brisanja biografije. Argument da je ušao u politiku dve godine nakon Šešeljevih „zarđalih kašika“ ne stoji, jer je znao gde dolazi i hteo je upravo tu da dođe. Razlozi za njegovo reagovanje su utilitarni – nije zgodno podsećati na sive zone njegove biografije u zemlji, a pogotovu ne u svetu, gde se on predstavlja drugačije – kaže Jovanović.

On kaže da Blagojevićevo slanje paketa sa zarđalim kašikama jasno pokazuje da se krnji poverenje u establišment, a da pritom to nepoverenje ide iz socijalno najugroženijeg sloja, i da ga otvoreno iskazuju najslabiji i najnemoćniji.

– Oni su posebno u našoj kulturi odbačeni i nepostojeći. A u ovom slučaju se jedan
„nepostojeći“ drznuo da pokaže da je živ i prkosan. On je usamljen, nema nikog iza sebe, ali je smatrao da treba da stane protiv sistema koji ima i javno i tajno oružje. Liči to na „pobunu beznačajnih“, koja neće srušiti sistem, ali će pokazati nepoverenje prema njemu. Političku sujetu jednog lava u velikoj meri kruni kada mrav skače na njega – kaže Jovanović.

Ipak, on ne misli da ovaj čin ili druge individualne akcije mogu da dovedu do većih pobuna i izazovu društvene promene. Nekada su važni, a nekada su samo folklor otpora, ali uvek pokazuju da ima ljudi koji nisu spremni da saviju kičmu, kaže.

Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, slaže se da je Blagojević „pogodio ono što boli“, ali smatra da je osim političke dimenzije važno i to što je jedan od penzionera iz Niša “osvetli” nešto što vlast prililno uspešno uspeva da kontoliše i relativizuje.

On je podsetio da su penzioneri jedna od materijalno najoštećenijih kategorija stanovništva u vreme Vučićeve vlasti, jer su im penzije smanjene na sumnjiv način. I pritom “izazvao prilično žestok odjek u javnosti”.

– Individualne akcije su postale veoma važne. U poslednje tri godine u Srbiji postoji procvat neformalnih inicijativa koji reaguju na različite životne probleme i u stanju su da okupe kritičnu masu- oko pitanja ekologije, rušenja, građevinske mafije… Zato vlast nastoji da sve te akcije prati i iskontroliše štetu- kaže Jovanović.

Na portalima i društvenim mrežama su se, povodom „slučaja zarđalih kašika iz Niša“, pojavile ideje da „svako na Andrićev venac pošalje poštom ili odnese po jednu zarđalu kašiku“, kako bi predsedniku Srbije pokazao šta misli, a niškom penzioneru pružio podršku.

Uz prilično veliku podršku, Blagojevićev gest je naišao i na kritike, te nazvan neprimerenim „cirkusom“, smišljenim da slikar i karikaturista dospe u medije „kad već ne može da napravi izložbu“.

 

Možda da mi je „Velja Nevolja“ školski drug…

Slavoljub Blagojević kaže da je problem Vučićeve vlasti što on ne pripada nijednoj stranci, pa ne mogu da mu prikače politikanstvo, sumnjive motive ili kriminalnu prošlost, kao što rade drugima.

– Ali ne isključujem mogućnost da mi ta mašinerija i botovi „pronađu“ nešto čime bi me oblatili. Možda, da mi je „Velja Nevolja“ školski drug i da sam sa njim išao u vrtić- kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari