SADA POSTAJE NAPETO: Kim Džong-un pozvao na rešavanje situacije sa hranom
Foto: EPA/KCNA

vlada glad

SADA POSTAJE NAPETO: Kim Džong-un pozvao na rešavanje situacije sa hranom

Planeta -

Severnokorejski vođa Kim Džong-un rekao je da situacija sa hranom u izolovanoj komunističkoj zemlji postaje napeta zbog pandemije koronavirusa i prošlogodišnjeg tajfuna, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

Na plenarnoj sednici središnjeg odbora Radničke stranke, koja je počela u utorak, Kim je pozvao zvaničnike da reše "situaciju sa hranom za narod" koja "sada postaje napeta", prenosi KCNA.

Severnokorejski čelnik rekao je da je to pitanje delimično uzrokovano neuspehom poljoprivrednog sektora u ispunjavanju plana proizvodnje žitarica zbog štete prouzrokovane tajfunom prošle godine.

Kim je takođe rekao Severnokorejcima da se pripreme za proširene mere protiv kovida-19.

Potvrdio je da je ekonomija u zemlji pokazala "poboljšanje u celini" u prvih šest meseci 2021. godine, a da je ukupna industrijska proizvodnja porasla 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Uz niz prirodnih katastrofa, uključujući poplave i štete od oluja kao i pandemiju koronavirusa, izolovana zemlja takođe je podvrgnuta oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja.

Severna Koreja brzo je zatvorila granice kada je koronavirus počeo da se širi, snažno utičući na spoljnu trgovinu sa Kinom, koja se smatra spasonosnom za zemlju.

U martu je UN-ov stručnjak za ljudska prava koji prati stanje u Severnoj Koreji Tomas Ojea Kvintana rekao Veću za ljudska prava (HRC) da uticaj pandemije pridonosi "smrtima zbog gladi".

Čak i pre pandemije koronavirusa, više od 40 odsto stanovništva nije imalo sigurno snabdevanje hranom, rekao je Kvintana u ranijem izveštaju.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track