Читај ми!

Samit Putin–Bajden, visok ulog i mala očekivanja

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće u Ženevi, na svom prvom sastanku, o širokoj lepezi nagomilanih problema u svetu i o odnosima dve svetske sile. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati a odnosi dveju zemalja ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji.

Iako analitičari i u Rusiji i u SAD poručuju da ne treba očekivati mnogo od prvog susreta dvojice predsednika, znatiželja je velika. Dok se najavljuju "iskreni razgovori puni nesuglasica" i pored niza najavljenih tema još se ne zna o čemu će tačno Putin i Bajden  razgovarati a koje teme će izbegavati.

Od Severnog pola do Sirije, ne i o Ukrajini

Iz Bele kuće poručuju da će predsednik SAD prednost dati temama, odnosno kritikama na račun Rusije, polazeći od Ukrajine, preko kršenja ljudskih prava do navodnih ruskih softverskih napada. Ipak, malo je verovatno da će to biti "mesto susreta" dvojice predsednika.

Iako je Džozef Bajden verovatno najupućeniji predsednik SAD kada je reč o Ukrajini, mnogi analitičari smatraju da će Bajden tu temu vešto izbegavati zbog korupcionaškog skandala  za koji je njegov sin osumnjičen, a tiče se upravo poslova u Ukrajini.

Nuklearni sporazum sa Iranom, klimatske promene i situacija na Bliskom istoku zvuče mnogo primamljivije i manje obavezujuće u trenutnoj situaciji.

Najverovatniji opipljivi rezultati bili bi početak nove runde pregovora o kontroli naoružanja, nazvanih pregovorima o strateškoj stabilnosti.

To se pre svega odnosi na raketne sisteme koje su SAD i NATO postavile u Rumuniji i Poljskoj a Rusija na Arktiku.

Takođe bi moglo da se najavi da dve zemlje preduzimaju korake ka normalizaciji diplomatskih odnosa, uključujući dozvolu američkom ambasadoru da se vrati u Moskvu i ruskom ambasadoru da bude vraćen u Vašington.

Oba ambasadora borave u svojim matičnim zemljama od aprila, kada je Bajden najavio novu rundu sankcija protiv Rusije i proterivanje ruskih diplomata, kao odgovor na navodno rusko mešanje u izbore i sajber napade.

Početak početka  

"Želimo da pređemo na stabilniju i predvidljiviju vezu – to je u našem interesu. Ne želimo da to bude kontradiktorno i uvek pojačano. To je ono čemu se nadamo – da će ovo biti početak početka", poručila je portparolka Bele kuće.

Nešto slično rekao je i državni sekretar SAD Entoni Blinken, da će Bajden od Putina tražiti predvidljiviji, stabilniji odnos, i saradnju u područjima koja su od zajedničkog interesa.

"Ali ako Rusija nastavi da preduzima nepromišljene i agresivne akcije, odgovorićemo snažno", rekao je Blinken.

Putin i Bajden nisu stranci

Za Bajdena Putin nije "najomiljenija ličnost", uz to bi svoju spoljnu politiku radije usmerio na Kinu, zbog čega traži "stabilan i predvidljiv" odnos sa Rusijom. Ali stručnjaci kažu da Putin ne traži isto, i da nema podsticaj da menja svoj kurs prema petom predsedniku SAD s kojim ima posla u više od dve decenije boravka na vlasti.

Putin je u intervjuu za En-Bi-Si njuz (NBC News) rekao da se Bajden "radikalno razlikuje" od Trampa, kojeg je nazvao "izvanrednom osobom", a Trampovo ponašanje je suprotstavio Bajdenovoj dugoj karijeri u politici.

"To je druga vrsta čoveka", rekao je Putin za Bajdena.

Da bi izbegli svaku mogućnost "greške", iz Bele kuće su već rekli da neće biti zajedničke konferencije za novinare nakon samita. Umesto toga, Bajden će se novinarima obratiti odvojeno, izbegavajući bilo kakva podsećanja na sastanak i izjave Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju.

Putanja odnosa Rusije i SAD neće se suštinski menjati, ali se očekuje da će se nekoliko oblasti ostaviti otvorenim za budući dijalog.

Eventualna bura ostaće iza zatvorenih vrata samita u vili La Granž dok će se crvene linije i oštre poruke isticati samo na naslovnim stranama domaćih novina za unutarpolitičke potrebe.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво