(©Reuters)
(©Reuters)

Pobuna u Brazilu: 19 od 20 klubova Serije A traži formiranje nove lige

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.06.21. | 01:24

Verovatno bi ih bilo i svih 20 da Sport Resife ima predsednika

Burno je trenutno u brazilskom fudbalu. Ne zbog uzbudljive šampionske trke i dešavanja na terenu, već zbog skandala.

Pre nekoliko dana predsednik nacionalnog Saveza, Rožerio Kaboklo, suspendovan je na 30 dana zbog optužbi da je seksualno i psihički zlostavljao jednu od zaposlenih žena. Istraga je u toku i pitanje je hoće li se Kaboklo vraćati na funkciju, ali tu nije kraj problemima Brazilske fudbalske federacije. U prostorije CBF danas je stiglo pismo u kom se čelnici te organizacije obaveštavaju o planovima formiranja nove lige.

Izabrane vesti

KVOTE ZA MEČEVE EVROPSKOG PRVENSTVA

Pismo je potpisalo 19 od 20 klubova Serije A, a Globo navodi da bi broj verovatno bio maksimalan da Sport Resife ima predsednika, odnosno da ne čeka izbore posle ostavke dosadašnjeg prvog čoveka kluba, Miltona Bivara, prošlog utorka.

U pismu koje su dostavili rukovodstvu Saveza, klubovi obaveštavaju CBF da su nezadovoljni statusom koji imaju u toj organizaciji i zahtevaju da se oformi liga kojom će rukovoditi nezavisno telo - kao što je slučaj u većini evropskih prvenstava - a ne CBF.

Klubovi ističu da nemaju dovoljan uticaj prilikom donošenja odluka koje se tiču brazilskog klupskog fudbala i glasanja za rukovodeće funkcije Saveza. Po trenutnom statutu, mnogo veću težinu imaju glasovi ljudi iz regionalnih saveza, nego predsednika klubova.

Navodi se, takođe, da bi u novu ligu pored potpisnika dokumenta o njenom formiranju bili pozvani i klubovi iz Serije B.

Ne može se reći da je ovaj slučaj sličan nedavnom pokušaju najbogatijih evropskih klubova da oforme svoju Superligu, pa da vidimo hoće li i bolje proći od njega.


tagovi

Brazil 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara