Najveća alžirska stranka FLN osvojila najviše glasova

Najveća alžirska stranka Front nacionalnog oslobođenja (FLN) osvojila je najviše mesta na parlamentarnim izborima održanim u subotu.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

22:59

Najveća alžirska stranka FLN osvojila najviše glasova
Ilustracija: Depositphotos/ ibreakstock

Na izborima je učestvovalo manje od trećine građana sa pravom glasa, preneo je Rojters.

FLN je osvojila 105 poslaničkih mesta što je daleko manje od 204 potrebna za obezbeđivanje većine u parlamentu sa 407 mesta.

Islamistički Društveni pokret za mir (MSP) osvojio je 64 mesta, dok je druga bivša vladajuća koaliciona stranka Demokratski nacionalni skup (RND) osvojila 57, a nezavisni kandidati 78 mesta.

Očekuje se da će većina izabranih članova parlamenta podržati program predsednika Abdelmađida Tebunea, uključujući i njegove ekonomske reforme.

Islamističke stranke nadale su se da će imati koristi od nemira koji su potresali zemlju u protekle dve godine, a koji su doveli do smene predsednika Abdelaziza Buteflike i pritvaranja brojnih visokih zvaničnika.

Međutim, najveća razlika u odnosu na prethodne izbore bio je mnogo veći broj nezavisnih kandidata koji su osvojili mesta u parlamentu, s tim što su islamisti zadržali približno isti broj poslaničkih mesta kao i ranije.

Očekuje se da će sastav novog parlamenta oblikovati sledeću vladu, koja će se suočiti sa ekonomskom krizom u Alžiru, koji je od 2013. godine potrošio više od četiri petine deviznih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: